Magyarok Nagyasszonya-búcsú Felsőcsernátonban

0
620

Október 8-án közös ünneplésre gyűlt össze a felsőcsernátoni közösség, hogy együtt köszöntsék a Boldogságos Szűzanyát, akit Magyarok Nagyasszonyaként tisztelünk. Az idei búcsús szentmise szónoka Fekete Tamás zabolai plébános volt, aki a kerületi papsággal együtt mutatta be a legszentebb áldozatot.


A szónok Ady Endre A pócsi Mária című verséből idézett, kiemelve, hogy a Szűzanya iránti tisztelet minden emberben jelen van felekezettől függetlenül. Majd Illyés Gyulát idézve adott magyarázatot arra, hogy honnan származik ez a szoros vonzódás a Szűzanya iránt. Ennek a magyarázata meg azt fejtette ki, hogy az ember vágyik az anyai szeretetre, a megértésre, a gyámolításra. Kihangsúlyozta, hogy a jó Isten az isteni szeretet megtestesítőjévé tette Máriát. Ezért fordulhatunk bizalommal hozzá, kereshetünk menedéket nála a megpróbáltatások idején.

A búcsús ünnepségen részt vett Bodó Imre volt tb. főesperes, szentszéki tanácsos, jelenlegi kézdiszárazpataki plébános, aki negyven évvel ezelőtt (1983) építtette meg a felsőcsernátoni kápolnát a helyi közösségnek.


Végül Kedves Tibor helyi plébános mondott köszönetet a közös ünneplés befejezéseként. Háláját fejezte ki a helyi közösségnek, a paptestvéreknek és minden jószándékú embernek, aki bármilyen módon hozzájárult az ünnep szebbé tételéhez. A búcsús szentmise a pápai, illetve a magyar himnusz eléneklésével zárult. A kápolnából kijövet kis szeretetlakoma várta az ünnepre érkezőket és hozzátartozóikat.

Kászoni Tamás

Fotók: id. Kászoni Pál gondnok

MEGOSZTÁS