Így készülnek az egyetemi lelkészségek az új tanévre: Nagyvárad

0
385
Fotó: NagyL

Az új tanévvel megannyi kihívás és feladat nehezedik az egyetemisták vállára, ennek enyhítésében próbálnak segítségükre lenni az egyetemi lelkészségek. Lelki, szellemi oázist nyújtanak számukra. A kolozsvári, marosvásárhelyi, temesvári, csíkszeredai és nagyváradi egyetemi lelkészségeket kérdeztük a terveikről. Most a nagyváradi lelkészség és diákkollégium programjaiba nyerhetnek betekintést.

A nagyváradi lelkészség és diákkollégium

A nagyváradi egyetemi lelkészség (NagyL) a nagyváradi Szent László-plébánia papjainak gondozása alá tartozik. A plébánia udvarán egy diákkollégium működik. A NagyL aktív tagjainak nagy része ennek a kollégiumnak a diákjaiból tevődik össze. Természetesen a NagyL nem csak a bentlakó diákoknak szól, hanem bármely diáknak, aki Nagyváradon végzi az egyetemi tanulmányait. Az úgymond „külsősök” úgy értesülnek és csatlakoznak a NagyL programjaihoz, hogy a kollégium diákjai szólnak nekik az egyetemen.

A NagyL az egyetemi tanév alatt működik. Minden hétfő este 8 órától tartjuk a heti találkozónkat. A találkozó elején egy diák tart egy 15-20 perces előadást arról a témáról, ami őt a legjobban lelkesíti. Az előadás után körbeszélgetés folyik arról, hogy a bemutatott téma a gyakorlatban hogyan tudja jobbá tenni a társadalmat. Megvizsgáljuk, hogy beszél erről a témáról a Szentírás, vagy hogy mit mond erről az egyház. Imával zárjuk az estét. Minden második szerda este a NagyL a Szent László-templomban végzi tevékenységét. Az egyik szerdán szentmisén veszünk részt, a másik szerdán vezetett elmélkedéssel próbáljuk elmélyíteni Isten igéjét. A NagyL évente kétszer rendez kirándulást a hegyekben: az elsőt októberben, a másodikat április végén, május elején.

Szeretettel várunk minden érdeklődő egyetemistát, felekezettől függetlenül. Bővebb információt lehet szerezni a Szent László-plébánia telefonszámán (0739-852838) vagy egyenesen a hétfő esti NagyL találkozón, a nagyváradi Tudor Vladimirescu 4-es számnál a pincehelyiségben.

Vánkos Alexandru káplán

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/40-es számában a Fókusz rovat összeállítása részeként. (Összeállította: Szász István Szilárd)