A Szentírás olvasása: kapcsolat Istennel (1.)

0
709
Illusztráció: Pixabay

A Szentírás olvasása által Istent közelebbről megismerhetjük, és válaszokat kaphatunk, akár útmutatást ahhoz az élethez, amire Isten meghívta az embert – vallják azok a fiatalok, akiket arra kértünk, meséljenek bibliaolvasási szokásaikról. Szentírás vasárnapja alkalmából fiatalokat, egyetemistákat kérdeztünk arról, ők hogyan olvassák a Bibliát, hogyan töltekeznek a szavaiból, üzeneteiből.

Ami igazán lényeges

Sok mindenre vágyunk, számos megvalósítandó tervünk és célunk van az életben. Olykor a zsúfolt mindennapok magukkal ragadnak, elsodornak minket ezen teljesítményorientált világ hullámai. Nehéz megállni, lecsendesíteni lelkünket és csak úgy jelen lenni.

Nekem a reggeli szentírásolvasás többek között ebben van segítségemre. A jó Istenre és az ő igéjére figyelve kezdeni a napot. A Szentírás soraiból merítve az erőt, biztos lehetek abban, hogy felül tudok kerekedni az adott nap kihívásain. A Biblia szavain keresztül személyesen vagyok megszólítva és általa útmutatást kapok az élethez.

Egyik kedvenc zsoltárrészletem a „Gyönyörködj az Úrban, és megadja neked szíved kéréseit” (Zsolt 37,4). Számomra ezen igerész jól rámutat arra, hogy mi az igazán lényeges, a prioritás. Időt tölteni vele és gyönyörködni benne a legértékesebb dolog, amit tehetek és az is biztos, hogy ráadásként szívem kérései is teljesülnek.

Lakatos Orsolya

Isten a Szentírás által szól

A Szentírás olvasása számomra, mondhatni, hogy egy különleges dolog. Már az egyetem előtt is figyelmesen, érdeklődve olvastam, de miután elkezdtem teológiát tanulni, ez kicsit változott, mivel onnantól már más szemmel is tudtam olvasni. Talán az egyik legfontosabb, amit kiemelnék, hogy Isten a Szentírás által szól az emberhez. Amikor ezt először hallottam, már az sokatmondó volt, hogy szól az emberhez, mivel ez arra is utal, hogy Isten kapcsolatban törekszik lenni az emberrel.

A Szentírás olvasása számomra leginkább kapcsolat Istennel. Igyekszem meghallani rajta keresztül is, hogy mit mond nekem. A mindennapi gyakorlatban törekszem arra, hogy legalább a napi evangéliumot elolvassam, ha nincs is arra időm a mindennapi rohanásban, hogy leüljek egy órára magát a Szentírást olvasni. Nagyon jónak tartom, hogy van lehetőségem olyan Szentírást olvasni, amiben akár különböző magyarázatok is találhatóak egy-egy részhez, hiszen segít az értelmezésében. Találkoztam olyan Szentírásokkal is, amiknek az elején megtalálhatóak voltak úgynevezett „hívószámok”; egy-egy olyan rész volt megjelölve, melyek olvasása támaszt vagy akár motivációt nyújthat egyes élethelyzetekben. Ilyenek azok a részek, melyekben a munkáról vagy akár a házasságról, az emberi kapcsolatokról olvashatunk, de még sok más is.

A napi evangélium mellett igyekszem beiktatni olyan napokat, amikor elmélyülök és több időt szánok a Szentírás olvasására. A vasárnap mindig remek alkalomnak bizonyul, mivel akkor kicsit sikerül megállni, de akár hétköznap esténként is el szoktam tölteni időt az olvasásával. Kifejezetten „kedvenc” részem nincsen; mindig más szólít meg, de vannak olyan részek, melyek igazán közel állnak hozzám. Ilyenként említeném meg a 2Tim 4,17-et („Ám az Úr mellém állt, és erőt öntött belém, hogy befejezzem az evangélium hirdetését, s tudomást szerezzen róla minden pogány. Így megmenekültem az oroszlán torkából.”), ami számomra kifejezi, hogy Isten kíséri az embert, és mellette áll a nehézségek közepette is. Egy másik ilyen a Péld 27,17 („Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat.”), amely az emberi kapcsolatokra vonatkozik, és kifejezi azok fontosságát az ember fejlődésében. Amit még megemlítenék, az a vihar lecsendesítése és egyben az a rész, amikor Péter a vízen jár. Ez a rész számomra azért kiemelkedően fontos az evangéliumokban, mivel kifejezi az ember bizalmatlanságát és Isten feltétel nélküli hívó szeretetét, még a bizalmatlanság ellenére is. Isten türelmesen várja az embert, hogy életünk legnagyobb viharaiban is bizalmat szavazzunk neki.

Úgy gondolom, hogy a Szentírás olvasása által meg tudjuk ismerni Istent közelebbről, és válaszokat kaphatunk, akár útmutatást ahhoz az élethez, amire Isten meghívta az embert. A szentírásolvasási szokásaim mindig igazodnak az élethelyzetemhez, a mindennapjaimhoz, de törekszem egy állandó rendszer kialakítására. A napi evangéliumok remek alkalmat adnak arra, hogy az ember elgondolkodjon azon, ma mit mond neki Isten. Reggel, még mielőtt elindulna a nap, érdemes elolvasni a napi evangéliumot, és hagyni, hogy napközben, amikor éppen időnk adódik, felidézzük az olvasottakat, vagy csak eszünkbe jusson abból egy-egy részlet. Ezt igyekszem jelenleg minél sűrűbben megvalósítani.

Hegedüs Rita