Franz Ritter von Stuck: Pietà

0
494
Franz Ritter von Stuck: Pietà

Franz Ritter von Stuck 1863-ban született. Egyaránt otthonosan mozgott a festészetben, szobrászatban és a nyomdászatban. Stuck leginkább az ókori mitológiát bemutató festményeiről volt ismert, 1892-ben a The Sin című művével jelentős kritikai elismerést kapott. 1906-ban Stuck elnyerte a Bajor Korona Érdemrendjét, ettől kezdve Ritter von Stuck néven ismerték.

Stuck már kiskorában vonzódott a rajzoláshoz és a karikatúrához. Művészeti tanulmányainak megkezdéséhez 1878-ban Münchenbe költözött, ahol egy életre letelepedett. 1881 és 1885 között Stuck a müncheni akadémián először Fliegende Blätter rajzfilmjeivel, valamint műsor- és könyvdekorációs matricatervekkel vált ismertté. 1889-ben a müncheni üvegpalotában állította ki első festményeit, aranyérmet nyerve a Paradicsom őrzőjéért. Tagja volt a Szobrászok, Festők és Grafikusok Nemzetközi Társaságának. Munkái az 1928-as nyári olimpiai játékok művészeti pályázatának, a szobrászati eseményeknek is részét képezték. Franz von Stuck 1928. augusztus 30-án végezte be földi pályafutását.

A következőben Stuck egy olyan munkáját szeretnénk bemutatni, amely méltán reprezentálja szakmai profizmusát és kitűnő érzelem- és jellemábrázolását. A festményen a sötét háttérből két alak emelkedik ki, akik egymáshoz képest merőlegesen vannak ábrázolva. Jézus halott testének fehérsége erős kontrasztot képez a háttérrel és Mária alakjával is. A mellette álló fájdalmas anya alakját szinte magába szívja a sötétség. Csak kezei és halványan megjelenő glóriája sejteti a reményt a fiát elvesztő anya végtelen fájdalmában. A mű a lényeget, vagyis a halál miatt érzett fájdalmat és veszteséget jeleníti meg, ahol szintén jelen van a fény, vagyis az isteni remény.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás megjelenik a Vasárnap 2023/38-as számában.