Új tanév a növekedés jegyében

Tanévnyitó a gyulafehérvári kisszemináriumban

0
1808

A Gróf Majláth Gusztáv Károly Teológiai Líceum iskolai tanévnyitó szentmiséjére, az ünnepélyes Veni Sancte-ra szeptember 10-én került sor a gyulafehérvári székesegyházban. A Kerekes László segédpüspök által celebrált szentmisén részt vettek a teológiai líceum elöljárói, lelkipásztorok, az iskola tanári kara, diákjai és a szülők nagy része is.

Kerekes László püspök a szentmise bevezetőjében már felcsillantotta előttünk Sík Sándor piarista papköltő, cserkészvezető verssoraival a fejlődés mikéntjét, amikor rámutatott, hogy feladatunk „embernek lenni! / Csak embernek lenni, semmi egyébnek / De annak egésznek, épnek, / Föld-szülte földnek / És Isten-lehelte szépnek”.

Homíliájában az aktuális vasárnap olvasmányaira és evangéliumi szakaszára építve fogalmazott meg öt szép tulajdonságot, erényt, amelyeknek követésére bátorította a jelenlévő diákokat és tanárokat.

Elsőként a felelősségérzetre hívta fel a figyelmet – tanár és tanár, tanár és diák, diák és tanár, diák és diák között, egymással szemben. Második értékként az emberi egyenesség, gerincesség szükségességére mutatott rá – amely a testvéri figyelmeztetés első lépése is. Példaként Lucien Aimé Duval Miért oly hosszú az éj? című művét idézte, melyben a szerző vall arról, hogy életének zátonyra futásától menekülhetett volna meg, ha valaki megajándékozta volna őszinteségével. Bátorított, hogy érezzük kötelességünknek egymást szeretettel inteni és négyszemközt figyelmeztetni, hogy ezáltal jobbakká érhessünk.

Harmadik követendő tulajdonságként a tapintat fontosságáról beszélt, mely nélkülözhetetlen kapcsolatainkban. Alázat, szerénység és szelíd szeretet által, valamint ezek begyakorlásával segíthetnénk egymás életét. A szentgyónás szentségének gyümölcsein keresztül, amikor újra átérezhetjük Isten irgalmasságát, válhatunk mi is tapintatosakká – fogalmazott. A negyedik, amelyre törekednünk kell, az az irgalmas szív. A zsákutcába sodródott ember vészkijáratának nevezte az újabb lehetőség felkínálását az embertárs részére. Arra kért, hogy legyen ez mindig szempontunk az egymással való kapcsolatban. Tanuljuk Istentől az irgalmasságot.

Ötödjére pedig a kitartás erényére irányította figyelmünket, amelyre mindig szükség van. Arra buzdított minden jelenlévőt, hogy lássunk túl a külső nehézségeken, szem előtt tartva mindig, hogy mennyi értéket és jó tulajdonságot plántál belénk az iskolai nevelés.

A Veni Sancte szentmise végén Farkas Ervin igazgató megköszönte Kerekes Lászlónak, hogy az induló tanév küszöbén jó tanácsokkal látott el. Kiemelten háláját fejezte ki a segédpüspöknek, hogy a cserkészfoglalkozások által a diákok fejlődését segíti. Így fogalmazott: „jelenléte, életre nevelő foglalkozásai és életpéldája sokat jelent az iskola diákjainak”.

Az ünnepi szentmisét követően a teológiai líceum kápolnájában folytatódott a tanévnyitó ünnepség, ahol az ünnepi köszöntő után az igazgató bemutatta az új kilencedikes diákokat, ezt követően osztályfőnöki óra és szülői értekezlet volt. A délután folyamán a szülők hazautaztak, rábízva gyermekeiket az elöljárók gondoskodására.
Isten áldása kísérjen mindenkit az induló tanévben!

A kisszeminárium vezetősége