Józan észre ébredni!

Egyéni és csoportfoglalkozás indul szenvedélybetegek és hozzátartozóik számára

0
559
Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Ismét szerveznek egyéni és csoportfoglalkozásokat szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen. Hétfőnként 18 órától Gyergyószentmiklóson, a Márton Áron Szociális Központban, keddenként 17 órától Székelyudvarhelyen, a Szent Anna Szociális Központban lesznek a foglalkozások. Előzetesen Ambrus Hajnalnál lehet bejelentkezni a 0737-300 980-as telefonszámon. A hirdetés kapcsán Ambrus Hajnal egyéni és csoportos foglalkozásvezetővel, addiktológiai tanácsadóval beszélgetett Balázs Katalin.

Szeptember 11-től újraindulnak a csoportok és egyéni konzultációk olyan személyek számára, akik életében jelen van a szenvedélybetegség valamilyen formája. Pontosan kiket is vár a szakember ezekre a találkozásokra?

Az alkohol, kábítószer, szerencsejáték, számítógép-függőségben szenvedőket várom egyéni és csoportos tevékenységekre. Szívesen fogadom a csoportban a szenvedélybetegek házas- vagy élettársát is. Az egyéni beszélgetésekre jelentkezhetnek szenvedélybetegek és felnőtt családtagjaik egyaránt, beleértve nagykorú gyerekeiket is.

Bár sok helyen olvasható, mégis foglaljuk össze, mi is számít szenvedélybetegségnek?

Ha nagyon egyszerűen fogalmazom, szenvedélybetegségről akkor beszélünk, amikor a szer, a függőség tárgya átveszi az irányítást az ember élete fölött.

Akkor érdemes igent mondani a meghívásra, ha…

Ha a szenvedélybeteg azt érzi, hogy tehetetlen, hogy elég volt a szenvedésből, a folyamatos próbálkozásokból, hogy abbahagyja a szer-, a játékhasználatot, és belátja, hogy ez egyedül nem megy. A családtagok esetében akkor érdemes hozzánk fordulni, ha nagymértékű a tehetetlenségérzés, sorozatos a sikertelen próbálkozás, amikor elveszett, mert nem tudja, hozzátartozóján hogyan tudna jól segíteni.

Mire számítsanak, akik csoportos találkozásokra jönnek?

A csoportos tevékenységekre érkezőt egy támogató közösség várja, ahol nincsen ítélkezés, nincsen megbélyegzés, elfogadásra, megértésre, szeretetre tudnak találni. Mindenki máshol tart a felépülésben, a csoporttagok között van, aki több mint tíz éve szermentes, van, aki egy hete, egy napja, de pont ez a jó, hogy megéléseikkel egymást tudják segíteni a felépülés útján. A csoportban együtt vannak a szenvedélybetegek és hozzátartozók, és ennek az az előnye, hogy bár ki-ki a maga részét ismeri, jó, ha hallja a másik megélését is, mert az segít az elfogadásban. A szenvedélybeteg és hozzátartozó így együttérzőbb, megértőbb tud lenni, és élesebb határ választja el benne azt, hogy mivel segíthet és mivel nem a szenvedő emberen.

Az egyéni beszélgetéseket hogyan kell elképzelni?

Állapotfelmérés, céltisztázás történik, kezelési terv készül, együtt megnézzük, szükséges-e bevonni más segítőket, mire van a személynek szüksége fizikai, érzelmi, spirituális, szociális szinten. Közösen állapodunk meg a szabályokról és a találkozások számáról is. Ez mindig személyre szabott. Ezzel szemben a csoport teljesen nyitott, nincs „kötelező óraszám”, viszont aki ráérez a csoport hasznára, támogató erejére, nem akarnak kimaradni belőle.

A hirdetésekben azt láthatjuk, ha ezt megteszed, erre az eredményre számíthatsz. Mire számítson a fenti hirdetésre jelentkező?

A függőségek esetén nem lehet 100 százalékot garantálni, az élet sem garantál semmiben 100 százalékot. Az a jó, hogy megismer az ember egy kiutat, és ha gondja van, visszaesik, tudja, hová fordulhat újra. Mi nem zárjuk ki a visszaesőt, viszont mind az egyéni, mind a csoportos tevékenységen a részvételnek 24 órás józanság a feltétele.

Miért egy naphoz kötik a józanságot?

A szervezetből 24 óra alatt kezd el kiürülni a szer alkohol vagy kábítószer-fogyasztás esetén, illetve például játékfüggőség esetén eltávolodik már a függősége tárgyától. Józan észre kezd ébredni, látja, hogyan hatott, mit tett vele a szerhasználat. Kapcsolatba kerül ismét az életével valamilyen szinten.

Van-e valamilyen más feltétele a befogadásnak?

Ha például egyéni során úgy ítélem meg, hogy mielőtt elkezdődne a közös munka, hasznos lenne egy pszichiátriai vagy más szakorvosi kivizsgálás, akkor az elsődleges feltétel.

Aki egyéni tevékenységre jár, az csoportba is mehet?

Az egyéni mellett a csoporttevékenység egy plusz lehetőség, lehet vele élni vagy elutasítani. Ha valaki közösségben szeretne gyógyulni, választhatja azt, eljöhet rövid terápiás lelkigyakorlatokra is. Van lehetőség a választásra, mindenkinek az egyéni döntése, hogy mire van szüksége, mivel szeretne élni.

Hogy hangzik Ambrus Hajnal biztatása?

Szabad mindenkinek kezébe venni az irányítást a saját élete fölött. Szabad dönteni a szer mellett is, a gyógyulás mellett is. Én arra bátorítom, merjenek dönteni a gyógyulás mellett!

Balázs Katalin, Gyulafehérvári Caritas