Látogatóban a pálosoknál

0
1216
Fotó: Frandes Emília

Jutalomkirándulásra, Hargitafürdőre hívta ministránsait Koncsag László szentegyházasfalvi plébános. A közelmúltban átadott új kolostor kíváncsiságra adott okot, s tizennégyen jelentkeztek, akiket három felnőtt kísért el augusztus 29-én. Sokaknak nem volt ismeretlen a táj, mivel látták a 2008-2009-ben alapjaitól felújított több mint százéves kápolnát a tőszomszédságában lévő Szent István pálos plébániával, illetve az épülő kolostort. Idén nyáron elkészült a kolostor, amit Kovács Gergely érsek augusztus 20-án felszentelt, így joggal tarthat igényt érdeklődésre a szerzetesház és környéke. A plébános beszámolóját olvashatják.

A kápolna előtti kis kerengő padjain elhelyezkedve próbáltuk meghatározni kirándulásunk célját: bővíteni ismereteinket a helyre vonatkozóan és ismerkedni a 2014 óta jelen lévő pálos szerzetesrend jelenlegi tagjaival, hallgatva Istennek szentelt életük beszámolóját. Az erdélyi rendi elöljáró P. Bátor Botond szerzetesi elhívatását és a kolostorbeli életük napi programját tárta elénk, míg Szőcs Imre pálos szerzetes a közösségi életükkel ismertetett meg bennünket. Öröm volt hallani, ahogy felismerték életükben Isten hívó szavát és bizalommal vállalkoztak az Úr szolgálatára.

A kölcsönös bemutatkozást követően a pálos szerzetes vezetésével végigjártuk az ötévig épített kolostort. A teljesen új épület a meglepetések sorában részesített. Az égi pártfogó Remete Szent Antal életének földi sajátosságai, az Istenbe vetett teljes bizalom műveli a csodát, aminek máig tartó ösztönző ereje van, ha a jó Istent önzetlenül merjük szeretni. A kolostor szíve a kis kápolna, ahol a lelki élet legfontosabb eseménye, a zsolozsma közös imádkozásából, valamint a személyes imádságból nyernek erőt. A közösségi lét megéléséhez fontos a közös tanulmányt szolgáló könyvtár, társalgó, illetve a közös étkezésre a konyha és az ebédlő. Az elmélyülést és pihenést a személyes cella biztosítja. Ezeknek újszerűsége csodálatra késztetett minket.

A tízórai elfogyasztása után egy rövid sétával visszatértünk a kápolna előtti kerengőbe, ahol Szent Ágoston püspök kérdéseire kerestük a választ: „Isten, ki vagy te nekem?”, illetve „Ki vagyok én neked?” (Vallomások III. 6, 11.). Az Istenről és önmagunkról fogalmazott válaszokat kiértékeltük, majd betértünk a kápolnába közös imára. A nap fáradságát közös felszabadító játékokkal próbáltuk oldani. Örömmel tapasztaltuk, hogy nagy érdeklődés övezi az új kolostort, hozzánk is csatlakozott egy Zetelakáról elszármazott, Nagykárolyban élő katolikus nő, aki szülőfalujabeli három barátnőjével Csíksomlyóról jövet felkeresték az új pálos kolostort. Ottlétünk alatt is újabb, meg újabb látogatók érkeztek. A nyári nagy meleg fizikailag fárasztott, de lelkiekben gazdagodva tértünk haza. Isten után köszönetet mondtunk Gábos József helyi autóbuszvezető, -tulajdonosnak, valamint Frandes Emília sekrestyés titkárnőnek, hogy mindketten részt vettek a programokon. Tanúskodtak személyes hitükről, amit a különböző korosztályú ministránsok is érdeklődéssel fogadtak.

Élményeinkben tovább él ez a kirándulás, ami hitünket növeli, és hátha erősíti készségünket, hogy az oltárnál és a templomon kívül is nagyobb odaadással szolgáljunk az Örökkévalónak.

Koncsag László plébános