A kérdések kérdése

0
506
Illusztráció: Pixabay

Sokszor szóba kerül az a kérdés, hogy mi az élet értelme? Valahányszor ez a kérdés elhangzik, többféle válaszreakció születik rá. Vannak, akik azt mondják, hogy az életnek nincs végső értelme, hiszen az ember, akárcsak a többi létező, megszületik és halálakor eltűnik a semmibe. Ezek az emberek azt tartják, hogy köztes értelmeket lehet találni, amelyek ideig-óráig célt jelenthetnek az embernek, de ezek mind megszűnnek útközben. A végső értelem kérdését sokan egyszerűen elhessegetik, azaz nem is kell vele foglalkozni ezzel, mondják. E megközelítés egyfajta ateizmus vagy humanizmus köntösébe öltözik, amely leegyszerűsíti az életet a mindennapi szükségletek szintjére.

Feltehetjük a kérdést, hogy vajon ez kielégíti-e az ember keresését, kíváncsiságát az élettel kapcsolatban? Talán a gazdagokét igen, hiszen ők legalább a földi életben jól élnek látszólag. Tényleg? Nem szabad elfelednünk, hogy még ők is beleütköznek az élet korlátaiba, hiszen nincs olyan gazdag ember, akinek ne lenne legalább egy családtagja, nagyszülője vagy más szeretett rokona, aki ne szenvedne. De akár őket is érheti komoly megpróbáltatás, hiszen a hírek folyton tele vannak a szenvedéseikkel. Ha nem a privát repülőjük zuhan le, akkor éppen többedjére válnak már el, de ők is könnyen betegség vagy emberi gonoszság áldozatai lehetnek. Így nem felhőtlen senkinek az öröme, még ha azt is gondolhatnánk. Mit tegyünk, az ember élete hetven vagy nyolcvan év, és az is többségében szenvedés és megpróbáltatás? Mondhatjuk a Szentírás többezer éves bölcsességét annak, aki az evilági élet zárt keretein belül gondolkodik.

Talán ha újra fogalmaznánk a kérdést, az segítene. Az élet értelmének kérdése ugyanis nagyon elvontnak tűnik a mai ember számára, aki már nem vallásos és nem is igazán Istenben hívő, így nincs kapcsolatban olyan valóságokkal, amelyek filozófiailag vagy teológiailag adnak választ az élet kérdéseire. Jó lenne úgy megfogni a kérdést, hogy az érthetővé váljon, és eközben megnyissa az ember figyelmét valami többre annál, mint a korábban taglalt földi szempontok. Olyan kérdés lenne jó, amely gondolkodásra késztet, de könnyen megválaszolható. Ez a kérdés az embert kell segítse.

Például egy olyan kérdés, hogy mit kell gondolnom és tennem ahhoz, hogy én, a szeretteim és a tágabb környezetemben élők élete a jelenben és még sokáig örömteli legyen? Erre kis gondolkodás után bárki tud válaszolni, még ha nem is kifejezetten vallásos az értékrendje. Hiszen a saját testünk, a szeretteink és a környezetünk is jelez, ha valamire vágyik vagy éppen valamit nem lát jónak a részünkről. Az örömeink és mások öröme, valamint a betegségeink és a nézeteltéréseink másokkal megkerülhetetlen valóságok. A válasz ilyenkor az, hogy hajrá, így tovább, vagy ezt így ne csináld tovább. Minden emberben megvan az, amit lelkiismeretnek hívunk, de azonkívül megvan a józan ész képessége is, amelyek segítik. Ez lehetne egy kiindulópont, hogy újra felfedezzük az ember életének a mélyebb valóságait. Azt is azonban be kell vallanunk, hogy ez csak utópisztikus álom, hiszen rendszerszerű értékek nélkül újra lehet kezdeni az életet az ősember szintjéről.

Jobbnak látszik egy meglévő értékrendbe bekapcsolódni és azt igyekezni közösen még jobbá tenni, mint az, hogy mindenki találja ki az életet magának. Ennek céljából a különböző kultúrák létrehozták a maguk tabukészletét, amelyekhez nem volt szabad hozzányúlni senkinek. Nekünk, keresztényeknek is megvan ez a központi értékrendünk. Szent Ignác megfogalmazásában az emberi élet értelme, hogy Istent, a mi Urunkat szeresse, tisztelje és dicsőítse, és ezáltal szolgáljon neki. Mindezt teszi azáltal, hogy Istent az egyházban Atyjának nevezi, Jézus Krisztus áldozatában részesül az eucharisztia közösségi ünneplésében, és részesül a Szentlélek ajándékában, aki vezeti az embert életútján. Ehhez társul a személyes imaélet és szeretet gyakorlása, és ezáltal a hivatás megtalálása, ami nem más, mint a keresztségben kapott meghívás gyakorlatba ültetése valamely elkötelezett életállapoton keresztül.

Útra való kérdések:

  • Mit kell tenned, hogy életed teljesebb legyen?
  • Mivel gazdagíthatod mások életét?
  • Mi az, ami tabu, azaz szent az életedben?

Pakot Géza SJ

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/31-es számának Forrás rovatában.