Gyergyószentmiklósiak hittantábora

0
814

A gyergyószentmiklósi Szent Miklós-plébánia Ivóban, a Kolping-táborban tartotta a hagyományos bibliás táborát a nyári szünidő elején. Fülöp Zsombor segédlelkész, Csergő Csilla, Tusa Mária és Páll Ildikó pedagógusok vezették a foglalkozásokat, amelyeken hatvan I–VI. osztályos gyerek vett részt tizenhárom IX–XI. osztályos csoportvezető diák irányításával.

A tábor mottója: A mennyben tudnak rólad, a négy nap üzenetei pedig a teremtés, Isten terve, az újrakezdés és célbaérés témakörben fogalmazódtak meg. Az első nap 11 óráig szülők szállították ki a gyerekeket a helyszínre, megcsodálták a szép környezetet, jó minőségű szálláshelyeket, 12 órától köszöntések, tábori szabályok ismertetése, majd kiscsoportos foglalkozás volt, amelyen a két-két csoportvezető irányításával ismerkedtek, barátkoztak a gyerekek. A szentmisében ezután a jó Isten segítségét, oltalmát kérték önmaguk és családjuk számára.

A finom ételeket három szakácsnő lelkes munkája biztosította. Az ebéd utáni pihenőben játékokra, beszélgetésekre is adódott alkalom a pihenés mellett, hogy 4 órától tudjanak ráhangolódni az első téma üzenetére. Bevezetőként Fülöp Zsombor ecsetelte annak fontosságát, hogy Isten gyermekeinek tudhatjuk magunkat, hogy a láthatókon kívül van gondviselőnk, van teremtőnk, életünknek kell legyen a földi célok mellett egy igazibb, maradandóbb célja is: eljutni az örök hazába, a jó Istenhez. Megtanulták közösen a tábor aranymondását, amely pólókra felírva végigkísérte a négy nap foglalkozásait: „Öltsétek magatokra az új embert, aki Istenhez hasonló, igaz és szent teremtmény” (Ef 4,24).

Elhangzottak az új ember jellemvonásai is, a tettek általi tanúságtétel, a példaadás, az életszentségre való törekvés fontossága. A nap témája: a teremtés, amelyben Ádám és Éva teremtését, bűnbeesését és Isten gondoskodását ismerhették meg a gyerekek. A bibliai teremtés történetek alapján hallhatták a gyerekek a keresztény tanítás lényegét: mindent Isten teremtett, amit teremtett az jó, a teremtés isteni tevékenység, szavával, akaratával teremtett a jó isten, az emberre irányult az egész. Az ember teremtésénél kihangsúlyozódott, hogy Isten akaratából lett férfinak és nőnek teremtve az ember, kettejükre bízta Isten a föld feletti uralmat, az élet továbbadását. Ez nem választás kérdése, hisz a fogantatáskor dől el a gyerek neme.

A bűnbeesés történetét dramatizált formában a fiatalok mutatták be, majd a tanítás következett: Isten szeretetből teremtette az embert, férfinek és nőnek, gondoskodott és gondoskodik testi szükségleteiről és a Megváltó által lelki életéről is. Mivel Isten a szeretet, a Biblia tanítása szerint, az ő képmására teremtett embernek is szeretetben kell élnie, tevékenykednie, és a kapott szeretetet tovább kell adnia. A nap igeverse: Isten megteremtette az embert, saját képmására… férfinek és nőnek teremtette őket (Ter 1,2).

Kis pihenő után kiscsoportokban, kérdések alapján tovább boncolgatták az elhangzottakat, majd kézműves foglalkozás segítette a tanultak elmélyítését. Mindez 6 óráig lezajlott, természetesen a témával kapcsolatos énekek tanulása is szerves részét képezte a foglalkozásnak. Jól megérdemelt vacsora, szabadidő, esti ima zárta a napot.

A második nap reggeli ébresztővel, tornával kezdődött, ezt a közös reggeli ima és a reggeli követte. 10 órától a második nap témájának feldolgozására került sor. A nap témája az Istennek az emberrel való tervét rendeltetett kifejteni, Sámuel születésének bemutatásával. Elkána és Anna beszélgetéseit a drámajáték közvetítette, ugyanebben megismerhették Anna imáját, Héli főpappal folytatott beszélgetését, vallomását és a megszületett gyermek fölötti örömüket is.

A nap tanítása összefoglalta, hogy minden gyerek Isten ajándéka, már a megfoganás pillanatától. Fontos: a gyermek nevének kiválasztása is, pl. Sámuel azt jelenti Isten meghallgatott. Fontos megtanítani a kisgyereknek az imádságokat, beszélni neki arról, hogy ki az Isten, kitől kapta az életet, kinek tartozik hálával. Fontos a vallásos nevelés, a családban történő közös ima, a beszélgetések a témával kapcsolatban. Felelősség az anyaság, a legszebb felelősség, érdemes vállalni. A család tud biztonságot nyújtani a gyerekeknek, segíteni tudja azok testi-lelki növekedését.

A családi élet Isten áldása nélkül zsákutcába torkollhat. Minden gyermekkel, emberrel Istennek terve van. Akkor lesz igazán boldog valaki, ha megtalálja és életében megvalósítja Isten tervét. Mindezekért kisgyermekkortól lehet és kell imádkozni.

A nap igeverse: Az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh drága gyümölcse (Zsolt 127,3). A téma további elmélyítése csoportokban történt, kézműves foglalkozáson saját fényképüket rámázták be a gyerekek. Szentmise, ebéd és pihenő után kirándulás következett. Itt közös játékok, egy tesztlap kitöltése, uzsonnázás és igazi vidám hangulat uralta a csoportot. Még fagyűjtésre és beszállításra ia alkalom adódott a másnapi tábortűzhöz.

Az estét 35 perces szentségimádás zárta. Ennek hangulatát nem lehet szavakkal kifejezni, az el-elcsukló szavak, könnyek, a mély csend arról árulkodtak, hogy sikerült Jézust befogadniuk, sikerült megérezniük az isteni jelenlét csodáját.

A harmadik nap egy csendesebb ébresztővel és reggeli tornával kezdődött, a közös ima és reggeli után a csapat készen is állt az újabb közös foglalkozásra. A napi téma üzenete az újrakezdés köré épült fel az ószövetségi József története által. A család állapotának bemutatása után nagyobb elbeszélő részek, rövid pantomimjelenetek által megismerhették József egész életútját, élethelyzeteit. A többször levetett és felvett öltözete is jelképezte lelki állapotait, számtalan újrakezdését, amelyekre Istenbe vetett erős hite tette képessé. Hangsúlyt kapott a rossz szokások beismerése, a türelem gyakorlása, a remény táplálása, a segítőkészség, becsületesség munkálása különféle körülmények között, a megbocsátásra való készség fontossága. A dicsekedő, elkényeztetett gyermekből lassan Isten választott emberévé alakult ember példája bontakozott ki, aki alázattal, szelídséggel viselte a rossz körülményeket és mindenekben megőrizte bizalmát Istene iránt.

Buzdítást kaptak a gyerekek, hogy kezdjenek el apró dolgokban József példája nyomán leki módon gondolkodni, élni, viselkedni, hisz ő is ember volt, és ma sem lehetetlen a jóban való kitartás, a jó irányba történő lelki alakulás, fejlődés. Igaz szükséges személyes elhatározás, akarat.

A nap igeverse: Öltsetek magatokra szívbeli irgalmat, jóságot, alázatosságot, szelídséget és türelmet (Kol 3, 12). A kiscsoportos foglalkozás alatt a testvérek közötti helyzetek elemzésére, az irigység, haragtartás és más rossz magatartások feltárására, azoktól való szabadulásra, a helyes testvéri szeretet gyakorlására irányultak a beszélgetések. Elkészítettek egy dobókockát is József életének hat jelenetével. A nap szentmiséje, az ebéd, pihenő után sportos vetélkedő-játékokra került sor: elefántlábon való járás akadálypályán, mezítláb különféle felületeken való áthaladás, szappanos próba, labda egyensúlyozása rudakon , zsákban való ugrálás, száraz tészta szedegetése makarónira, valamint egy kincskereső verseny.

A szünetben, a vacsora utáni pihenő alatt készültek a csoportok a színes est bemutatóira, ahol előre kijelölt bibliai történetet kellett bemutatniuk, ugyanakkor egyéni kulturális előadással is benevezhettek.

Az esti ima után jó hangulat alakult ki az előadások alkalmával, vidám kis népi tánc, közös éneklés hangolta rá a tábor tagjait a várva várt tábortűzre. A negyedik nap később indult, lassúbb reggeli torna alatt próbáltak erőt gyűjteni a gyerekek. A nap témája a célba érés köré lett felépítve, a fehér ruha jelképe által. Egy kis jelenet segítségével tudhatták meg fehér ruháktól a gyerekek, hogy a mennyországba jutottak Istentől kapják a fehér ruhát, nem azért, mert tökéletesek, hibátlanok voltak, hanem a bűnbánat, isteni megbocsátás, a megváltás által. Az előző napok szereplőinek fehér ruhái, de más bibliai személyek ruhái is megszólaltak, és bemutatták gazdáikat. János, az apostol ruhája foglalta össze a tanítás lényegét: a kereszteléskor kaptunk már egy fehér ruhát, életünk során igyekeznünk kell tisztán megőrizni, vagy a bűnbocsánat szentségében megtisztítani. Ne másokat figyelgessek, ítélgessek,ne hasonlítgassam magam másokhoz, hanem a saját hibáim kiküszöbölésére törekedjek. Ugyanakkor felelős vagyok a jó Istentől kapott képességeim, tehetségeim fejlesztéséért is, a lustálkodás, kényelmes életvitel is helytelen, elterel az igazi céltól, akárcsak a mértéktelenség, az önzés.

A nap aranymondása: A győztest fehér ruhába öltöztetik, és nevét nem törlöm ki az élet könyvéből (vö. Jel 3,5a). A kérdések a kiscsoportban a fentiek jobb megértését célozták, a kézműves foglalkozás alatt pedig elkészítettek egy fehér ruhás bábut. Hihetetlen gyorsasággal teltek a percek, az ebéd után csomagolás, hálók és udvar rendbetétele, takarítás következett, 15 órától a csoportok egy-egy választott szimbólum segítségével készítették el a táborral kapcsolatos élményeik, örömeik beszámolóját.

A 16 órától kezdődő szentmisére több szülő is megérkezett. Nagyon meghitt, bensőséges hangvételű hálaadás történt gyerekek, szervezők, szülők részéről, amelyet a meghatódás könnyei, a meleg tekintetek, az őszinte kézfogások mind-mind megerősítettek.

A tábor kiértékelése alkalmával a csoportok tevékenységének bemutatása történt meg. A szervezők pontozták a csoportfeladatok teljesítését (étkezések előkészítése, teremrendezés a különféle foglalkozásokra, szentmise, szentségimádás, reggeli és esti ima előkészítése), a kézműves foglalkozások termékeit, a sportjátékok eredményeit, a színes esten való előadásokat. Kialakult egy rangsorolás, de mindenki megérezte, hogy nem a néhány pontos eltérés nyújtotta a legnagyobb örömet. Ezután a csoportok bemutatták beszámolóikat, minden gyerek édességet, egy foglalkoztató füzetet kapott ajándékba, magukkal vihették a kézműves munkáikat is. Egy igazán sikeres, eredményes tábort tudhattak maguk mögött a szervezők. Hálatelt szívvel mondtak köszönetet a felnőttek a segítő diákoknak, akik ötleteikkel, énektudásukkal, és nagy-nagy szeretetükkel hozzájárultak a jó hangulat, eredményesség eléréséhez. A titok abban rejlik, hogy ezen fiatalok zöme az előző évek bibliás táboraiban nőtt fel, saját jó és rossz tapasztalait be tudta építeni, és emellett ificsoporttagok, aktívan foglalkoznak lelki életükkel, annak fejlesztésével.

A felnőttek csapata is már legalább tizennöt évet tud maga mögött táborszervezés, kivitelezés terén. A háttérimák, alapos előkészítés, többszöri találkozások, próbák meghozták gyümölcsüket. DEO GRATIAS!

Páll Ildikó

MEGOSZTÁS