Egyházművészeti kiállítás nyílt a temesvári Szent György-székesegyházban

0
1043

Sabău-Trifu Cristina képzőművészeti kiállítását nyitották meg július 27-én, csütörtökön délután öt órakor a temesvári Szent György-székesegyházban.

Keresni és rátalálni címen Sabău-Trifu Cristina alkotásait – 11 miseruhát, valamint több fotót – tartalmazó egyházművészeti kiállítást nyitottak meg a temesvári dómban. A július 27 – augusztus 10. között látogatható tárlatot Pál József Csaba megyés püspök nyitotta meg.

A szatmárnémeti születésű Sabău-Trifu Cristina közel negyven éve liturgikus ruhákat készít és oltárképeket, templombelsőt, keresztutakat fest. 2019-ben ő tervezte és készítette azt a miseruhát, amit romániai látogatása alkalmával Ferenc pápa a Csíksomlyón celebrált szentmisén viselt.

A művésznő sok plébániának, papnak készített liturgikus öltözéket, többek közt a szatmári székesegyházban használják az általa készített, minden ünnepkörre kiterjedő miseruha kollekciót. Emellett Erdély-szerte lehet találkozni az általa tervezett templombelsőkkel, oltárokkal, szentélyberendezésekkel, az általa festett oltárképekkel, keresztutakkal, Máramarosban, Szatmáron római katolikus mellett görögkatolikus templombelsőket is tervezett és festett.

A temesvári kiállítás naponta a liturgikus programon kívül tekinthető meg, szervezését a Temesvári Banat Nemzeti Múzeum támogatta.

Forrás és fotó: temesvári egyházmegye, temesvári rádió