Elkezdődött a 2023-as KlausenMusik

0
621
Fotó: Trif Erika / Sikó Boglárka

Hétfő este Windhager-Geréd Erzsébet orgonakoncertjével vette kezdetét az immár ötödik alkalommal megszervezett KlausenMusik hangversenysorozat. Az Egyházzene – Kolozsvár Egyesület idén július 3. és szeptember 11. között – minden hétfő és péntek este 7 órától várja az érdeklődőket, turistákat és zeneszeretőket Kolozsvár három központi helyszínén, a Szent Mihály-, a lutheránus- (Pietati) és a piarista templomban.

A Szent Mihály-templomban megszervezett hangversenyre rengeteg érdeklődő érkezett, élvezve az erdélyi származású Windhager-Geréd Erzsébet orgonajátékát. Az est folyamán felcsendültek a közönség számára ismertebb zeneszerzők alkotásai, mint Johann Sebastian Bach vagy az idén 100. születési évfordulóját ünneplő Ligeti György alkotásai.

Az orgonista az estet a templom hajójában található Hahn orgonán Johann Kaspar Kerll, Bakfark Bálint és Girolamo Frescobaldi műveit megszólaltatva kezdte. A koncert második felében pedig a karzaton található, tavaly felújított 36 regiszteres orgonán csendültek fel Ligeti és Bach mellett Tudor Ciortea, illetve Max Reger művei. A koncerten a művésznő segítségére voltak a regisztrálásban Geréd István és Malicski Krisztián.

A KlausenMusik július 7-én folytatódik a piarista templomban, Artur Kaganovskiy (hegedű) és Eszter Kaganovskiy (brácsa) művészek előadásával.