Értékes vagy!

Hittantábor zajlott Csíkzsögödön

0
454

A csíkzsögödi plábánián a hagyományossá vált nyári hittantáborukat a helyi I–IV. osztályos gyerekek számára 2023. június 23–25. között szervezték meg. Az alábbiakban a szervezők beszámolóját olvashatják.

Ebben az évben  42 gyermek vette birtokába a plébánia közösségi termét, udvarát, játszóterét, a csúszdát, a nagy hintát és természetesen a kicsi focipályát is.

A tábor ideje alatt a gyerekek életkori sajátosságait figyelembe véve a mozgás, a játékosság, az önkifejezés, az érzelmek megfogalmazása, a természetesség, a spontaneitás is kitüntetett szerepet kapott. Az ember teljességét inkább érzelmi intelligenciája vagy éppen alkotóképessége hordozza, mintsem értelmi képességei. Az érzelmek műveltsége igen apró tevékenységekből tevődnek össze, amelyhez az empátia, az Istenbe vetett hit, Isten szeretetének befogadása és a teljes figyelmű odafordulás gyakorlása adja a legjobb alapot a szülői mintákon túl.

Ennek következtében a hittantábor célja nemcsak az Istennel való kapcsolat, ápolása, megerősítése, az istenkép formálása, a hit megerősítése volt, hanem az érzelmi intelligencia és a szociális kompetenciák fejlesztése, az egymás elfogadása, tolerancia, alkalmazkodás, szabálytudat, csapatban és párban való együttműködés és empátia fejlesztése, ezáltal a részt vevő gyerekek egy komplex fejlesztőtáborban vehettek részt. A tábor jellegét és témáját úgy terveztük, hogy már a meglévő hitet erősítse a gyerekekben.

Ebben az évben is betűkereső játékkal indult az első nap, ami arra sarkallta a gyerekeket, hogy közösen kirakják az udvaron elrejtett betűkből a hittantábor mottóját: ,,ÉRTÉKES VAGY!”  Ezt követően csoportalakító, ismerkedős játékokkal folytatódott a nap, majd kiscsoportokban szerveződve együtt megbeszélték és megtervezték azt a plakátot, amelynek témája az értékek feltérképezése volt. A plakát elkészítése alatt arról is beszélgettek, hogy mikor érzik magukat értékesnek.  A délutáni foglalkozás keretében megismerkedtek Max Lucado amerikai író és lelkész híres foltmanójával, Pancsinellóval és az ő szívet melengető történetével.  

Az apró, fából készült emberkék, a foltmanók, nap mint nap ugyanazt teszik: aranycsillagokat vagy szürke pontokat ragasztgatnak egymásra. A csinosak és jóvágásúak — azaz, akik simára csiszoltak és szépen festenek — csillagot kapnak. De akik kevesebbre képesek vagy ütött-kopottak, csak szürke pontokra számíthatnak. Pancsinelló is ilyen volt. A mese végén Éli, a fafaragómester segítségével Pancsinelló felismeri, hogy milyen értékes — függetlenül attól, hogy a többi foltmanó mit gondol róla.  Mesehallgatást követően mindenki elkészíthette a saját foltmanóját és bemutatta társainak a rárajzolt csillagok és szürke pontok alapján, majd énektanítással zárul a nap.

A közösségfejlesztés is fontos célja volt a hittantábornak, második nap délelőtt kapcsolatteremtő, képzeletjátékokat játszódtunk, szem előtt tartva a gyermekek  játékra való fogékonyság mértékét, életkorát és a lélek érettségét. A varázsjátékok során megtapasztalhatták a feltétlen figyelmet, odafordulást és empátiát. Azt tanulhatták meg, hogy érdemes lemondani az elsőségről, az azonnaliságról azért, hogy megtapasztalhassák, milyen egyetlennek, értékesnek lenni a másik figyelmének középpontjában. Ebédszünet után a gyerekek csillagokat és szürke pontokat ragasztottak saját magukra, majd kiscsoportban elmondhatták, beszélhettek a gyengeségeiket és értékeiket jelző szürke pontokról, valamint csillagokról.

Ezt követően arról beszélgettünk nagy csoportban, hogy miért nem jó az ítélkezés, az egymásról alkotott vélemény, címkézés, előítéletek. Mit tehetünk ellene, hogyan tudjuk fejleszteni magunkban az empátiát és a másság elfogadását. Hogyan tudunk egymásnak segíteni, hogy felismerjük saját értékeinket, valamint megerősödjen bennünk az a hit, hogy mindannyian Isten szívében értékesek vagyunk. A második nap végén a gyerekek ajándékot készíttetek Élinek, amelyet másnap a szentmise keretében felajánlottak önmagukért, családjukért.

Harmadik nap a 9 órás gyerekmise után a plébánia udvarán a szülőkkel együtt egy közös játékban mindenki belenézhetett a legfontosabb értéket rejtő kincsesládába, majd a gyerek élménybeszámolóját követően közös énekléssel és egymás megajándékozásával zárult a tábor.

A gyerekek a tábor ideje alatt meleg ebédet, tízórait és uzsonnát is kaptak.

Nyírő Ibolya és Máthé Tünde mentálhigiénés szakemberek, táborvezetők

MEGOSZTÁS