Az igazi kincsek nyomában

Kengyeltón táboroztak a temesvári gyermekek és fiatalok

0
370
Kengyeltói tábor. Fotó: a temesvári egyházmegye honlapja

Tizedik alkalommal szervezték meg temesvári gyermekek és fiatalok számára a Krassó-Szörény megyei horvát katolikusok lakta faluban, Kengyeltón/Rafnikon a katolikus tábort június 19–23. között. Két részt vevő gyermek és egy segítő diák élménybeszámolóját olvashatják.

Rájöttem, nekem mi a kincsem

Június 19-én kezdetét vette a 10. katolikus tábor, ahova 43 gyermek jelentkezett. Másodjára veszek részt ezen a táboron. Vonattal indultunk el Resicabánya felé, ahonnan kisbuszokkal mentünk tovább a tábor helyszínére, Rafnikra. A segítő diákok már ott vártak minket.

Nagyon sok szép programmal készültek a szervezők számunkra: előadások, kiscsoportos beszélgetések, kirándulások, szentmisék, játékok, imák, szentségimádás, közös éneklések.  A tábornak minden évben van mottója, amit mindig az evangéliumból választanak ki. Az idei tábor jelmondata így szólt: „Ahol a kincsed, ott a szíved” (Mt 6,21). A tábor során a szervezők arra törekedtek, hogy megértsük ezt a mottót. Ehhez persze segítséget is kaptunk az előadásokon és a kiscsoportban, ahol a segítő diákok jobban kifejtették és megmagyarázták e szentírási vers jelentését. Szerintem mind megértettük.

Nekem ez a mottó rengeteget mondott. Rájöttem, hogy nekem mi a kincsem, és ráébresztett arra, hogy vigyázzak a kincseimre, mert különben elvesztem azokat. Az igazi kincsek a család, az Istenbe vetett hit, barátságok, nem pénzzel megvásárolható dolgok. Így most a tábor után újra tisztának érzem a lelkem, és egy biztos: ismét egy felejthetetlen tábor marad számomra, ahol megint sok minden újat tanulhattam.

Ninaci Eszter, VI. osztály

Az első rafniki táborom

Az első rafniki táborom nagyon jó volt, hálás vagyok Istennek, hogy ott lehettem és hogy senkinek sem lett baja. Sok szép tapasztalattal, sok és nagyon szép élménnyel gazdagodtam, új és nagyon jó barátokat ismertem meg, tiszta lélekkel, több tudással indultam haza, és úgy érzem, hogy közelebb kerültem Istenhez is.

Sokat imádkoztunk, sok volt a szentmise, de ebben a táborban nem éreztem soknak, hanem inkább örömmel imádkoztam és mentem templomba. Amit még kiemelnék, az a program. Új játékokat is tanultam. A „kincskeresések” is érdekesek voltak, amelyek műhelyek keretében történtek. A második kincskereső foglalkozás tetszett a legjobban, mert eddig sosem játszottam ilyen nagy területen, mint a falu. A tanárok is sokat dolgoztak azon, hogy nekünk a lehető legjobb táborunk legyen. Nagyon kedvesek, türelmesek voltak. Annak is örültem, hogy a tanárok megbíztak bennünk.

Örülök, hogy ott lehettem, és jövőre is szeretnék jönni!

Kovacs David, V. osztály

Segíteni megtalálni az igazi értékeket

Az idei tábor mottója egy igazán különleges bibliai rész volt: „Ahol a kincsed, ott a szíved is” (Mt 6,21). Jézus az anyagi kincsek és a lelki értékek közötti fontos különbségre hívja fel a figyelmünket. Az előadások után mi, segítő diákok kiscsoportban mélyítettük el ezt a témát a részt vevő gyermekekkel.

Ezen kívül különböző érdekes és tanulságos játékokat szerveztünk, továbbá egy igazán izgalmas kiránduláson vehettünk részt a krassóvári Mária-barlangnál, ahol szentmisén vettünk részt.

Az idei tábor üzenete számomra az, hogy az igazi értékek, amelyekre szívünk mélyén vágyunk, elsősorban nem anyagiak. A valódi gazdagság és elégedettség a lelki dolgokra, a szellemi értékekre és az Istennel való kapcsolatunkra épül. Ezért a hangsúlyt arra helyeztük, hogy keressük az örök értékeket és adjunk elsőbbséget annak, ami valóban fontos és tartós.

Juhász Antónia, X. osztály, segítő diák

Forrás: a temesvári egyházmegye honlapja

MEGOSZTÁS