Orgonafesztivállal ünnepelték Nagyváradon a megújult műemlékorgonát

0
597

Egyedi hangszínek, amelyek sehol máshol nem találhatóak: ilyen a nagyváradi székesegyház orgonája. A felújítási munkálatok után még teljesebb hangszínekkel szólal meg, és a nagyváradi székesegyház zenei életét még inkább gazdagítja.

Mária Terézia császárnő ajándékozta a nagyváradi székesegyháznak az orgonáját, amelyet 1777 és 1782 között Fridolin Ferstl bécsi orgonaépítő mester készítetett el, s amelyet az 1890-es években az Országh orgonaépítő műhely teljesen átépített. Ezt újították fel 2020-tól, én fesztivál keretében ünnepelték a megújult műemlékorgonát. A fesztivál első eseményén a Michael Haydn Kamarazenekar és a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház Szent László Énekkara koncertezett. A második alkalommal az eseményt záró koncerten Kristófi János és Kristófi László szólaltatta meg a hangszert. Jelen volt az orgona felújításában közreműködő Csorba Sándor, a püspökség munkatársa, Walter Kindl temesvári szaktanácsadó, továbbá Bartis Szabolcs, a Vox Humana orgonaépítő cég vezetője, a csíkszentsimoni Sándor Péter és Bors László újtusnádi orgonaépítő is, akiket mind nagy köszönet illet a hatalmas munkáért.

A székesegyház orgonájának felújítását lezáró Festum Varadinum orgonafesztivál második alkalmát június 11-én este tartották.

Kristófi János orgonaművész, a székesegyház zenei életének vezetője elmondta: ,,A régi orgona tulajdonképpen használhatatlan volt, jelen állapotában pedig minden hangszíne maximálisan kihasználható, minden regiszter gyönyörűen szól, egymással lehet őket keverni, és így nagyon különleges hangszínek jönnek létre.”

Az eredeti, Országh által építetthez képest még egy sípsort kapott az orgona a felújítás során, amely egy oktávval mélyebben szól. Így még szívhez szólóbb a zene, ami a művészek, orgonisták keze alatt megszólal, s amit e második koncerten csodálattal hallgathatott a nagyváradi közönség.

A koncert végén Böcskei László megyés püspök méltatta a fellépők művészetét, illetve az orgona felújításában közreműködők munkáját, majd köszöntötte a megjelenteket, kiemelten Virgil Bercea görögkatolikus püspököt, illetve a Nagyváradon tartózkodó és az eseményt jelenlétével megtisztelő Manuel Nin athéni görögkatolikus exarchát.

Forrás: nagyváradi egyházmegye