Orgonafesztivállal ünnepeltek a nagyváradi székesegyházban

1
436

Orgonafesztivállal avatták fel Mária Terézia császárnő egykori ajándékát, a nagyváradi székesegyház megújult orgonáját június 6-án este. A fesztivál első hangversenyén a Michael Haydn Kamarazenekar és a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház Szent László Énekkara szólaltatta meg Haydn, Mozart, Johann Sebastian Bach, Poulenc, Liszt és Widor műveit.

Egy 2020-ban kezdődött és most lezárult európai uniós, határon átnyúló pályázat eredményeként orgonafesztivállal avatták fel a nagyváradi székesegyház megújult műemlékorgonáját. 1777 és 1782 között Fridolin Ferstl bécsi orgonaépítő mester készítette el a különleges hangszert. Az 1890-es években az Országh orgonaépítő műhely teljesen átépítette, de az új orgonához a három orgonaszekrény közül csak kettőt használtak fel, a mellvéden álló kis szekrény üresen maradt. A székesegyház felszentelésének kétszázadik évfordulóján, 1980-ban a passaui püspökség gyűjtést szervezett az orgona teljes felújítására. Mivel a teljes összeg nem gyűlt össze, 1990-ben az Eisenbarth orgonaépítő cég az Országh által üresen hagyott kis szekrénybe egy neobarokk orgonát készített, amit Hermann Binder nagyszebeni orgonaépítő mester 1991 februárjában épített be.

A 2020-ban kezdődött, az Európai Unió támogatásával (Interreg V., RoHu 398) megvalósított restaurálást a a gyergyószentmiklósi Vox Humana orgonaépítő cég és a csíkszentsimoni Sándor Péter műhelye végezte. Az üresen maradt kis szekrénybe egy új, olasz reneszánsz stílusú, különálló orgona épült, amely Bors László újtusnádi orgonaépítő alkotása.

Június 6-án este a Michael Haydn Kamarazenekar és a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház Szent László Énekkara, valamint Kristófi Ágnes szoprán közreműködésével került sor a fesztivál első hangversenyére, amelyen többek között Michael Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Francis Poulenc, Liszt Ferenc, Charles-Marie Widor művei hangzottak el. Orgonán közreműködött Kristófi János, continuo Józsa Domokos. Vezényelt Alpaslan Ertüngealp és Kristófi János.

Az orgonafesztivál második és egyben záró hangversenyére június 11-én kerül sor Kristófi László és Kristófi János közreműködésével.

Forrás és fotó: nagyváradi egyházmegye

1 HOZZÁSZÓLÁS