Megáldották az új komandói iskolát

0
419

Megáldották és hivatalosan is átadták az új, korszerű komandói iskola épületét június 9-én. A Horn Dávid Általános Iskola régi épülete súlyosan megsérült egy tűzvész során 2017-ben, az újonnan felállított épület már tavaly óta kiszolgálja a helyi gyermekek oktatását.

Nemcsak tavaly, de 2017-ben is súlyos tűzvész pusztított Komandón, amely akkor az iskolát érintette: az épület nagy része tönkrement. Az újjáépítésért a helyi önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa, civil szervezetek és egyházak, magyarországi, valamint helyi vállalkozók, a magyar és a román kormány, az RMDSZ fogtak össze az Országos Vidékfejlesztési Programhoz benyújtott (PNDL) pályázaton keresztül. A teljes beruházás összege 5 900 322 lej volt, 391 000 lejes önrésszel, amelyet Kovászna Megye Tanácsa biztosított. Az új épületet már tavaly birtokba vették a gyermekek és a pedagógusok, de idén június 9-én avatták fel ünnepélyes keretek között.

Az iskolát Mihály Imre plébános áldotta meg, valamint Kelemen Álmos református lelkipásztor Isten áldását kérte az épületre, a diákokra és a tanárokra, tanítókra, illetve a teljes komandói közösségre. Az ünnepségen Kocsis Béla, Komandó polgármestere mellett ünnepi beszédet tartott Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter, Polgárdy Imre, Veszprém Vármegye Közgyűlésének elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Opra-Béni Béla iskolaigazgató és Kelemen Álmos lelkipásztor. Az iskola diákjai néptánccal, szavalattal és énekléssel készültek az ünnepségre, amelyet Hajdú Lóránd és Kádár Hanga fuvola-, zongorajátéka színesített.

A komandói gyerekek most már az ország egyik legkorszerűbb felszerelésével rendelkező oktatási intézményében tanulnak: hat modern tanterem, két óvodaterem, egy multifunkcionális (biológia, kémia, fizika) labor, egy informatika labor, egy 150 férőhelyes, filmvetítésre is alkalmas konferenciaterem és egy könyvtár kapott helyet a fenyvesek között megbúvó épületben.

Kádár Hanga