A sebész tájékoztatott: a sikeres műtét után Ferenc pápa lábadozik és már viccelődött

0
1105

A Ferenc pápát operáló sebész elmondta: a műtét után a pápa éber, sőt viccelődött is. A sikeres műtét után dr. Sergio Alfieri, a római Gemelli kórház vezető sebésze sajtótájékoztatón számolt be Ferenc pápa állapotáról.

Dr. Sergio Alfieri, a római Gemelli kórház vezető sebésze operálta 2023. június 7-én Ferenc pápát, és a Vatikáni Média által élőben közvetített sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a pápa jól van a háromórás sérvműtét után.

,,Ferenc pápa éber és magánál van, köszöni a sok üzenet és az imákat, amelyek eljutottak hozzá” — mondta dr. Sergio Alfieri, a műtétet végző sebész a római Gemelli kórházból közvetített sajtótájékoztatón június 7-én este.

Dr. Alfieri vezette azt a 12 orvosból, köztük altatóorvosokból álló csapatot, amely a 86 éves pápa műtétjén közreműködött; ő műtötte 2021. július 4-én is Ferenc pápát. Elmondása szerint a pápa az altatásból felébredve így viccelődött vele: ,,Mikor folytatjuk egy harmadikkal?”

Dr. Alfieri nem sokkal azután tájékoztatta az újságírókat, hogy a pápa magához tért a háromórás műtét után, amely a hasfali sérv (laparocele) megoldására irányult, és amelyet általános érzéstelenítés alatt végeztek. Elárulta, hogy a műtétről tegnap döntöttek együtt a pápával, miután a Gemelli klinikán kivizsgálták. Az eredmény értelmében a műtét nem volt sürgős, ,,különben már tegnap megműtöttük volna”. Elmondta, hogy a pápa azért akarta most a műtét elvégzését, mert sűrű program vár rá, többek között az augusztusi lisszaboni ifjúsági világnap, és szeretné addigra felépüljön, ehhez szeretne elegendő időt.

Dr. Alfieri elmondta, hogy egy hasfali sérvvel foglalkoztak, amely a pápa korábbi műtétei hegesedései miatt keletkezett. Nemcsak 2021. július 4-én végzett műtétről van szó, hanem korábbi, még Argentínában elvégzett operációról, korábban ugyanis hashártyagyulladás miatt operálták Ferenc pápát. A sebész elmondta, hogy a sérv ,,az elmúlt hónapokban a pápának egyre súlyosbodó fájdalmakat okozott”. A műtét során felfedeztek néhány ,,makacs” heget, összenövést az eredeti műtétek nyomán, ezeket el kellett távolítani. Az orvos elmondta, ,,megszabadította” a pápát ezektől a belső hegektől. Ezután a sérvet hasfalplasztikai műtéttel oldotta meg hálóbeültetéssel. A sebész azt is elmondta, hogy a műtét és az általános érzéstelenítés ,,komplikációk nélkül” zajlott, ,,a pápa jól reagált az orvosi beavatkozásra”.

Dr. Alfieri jelezte: a pápa néhány napig kórházban marad. Ez egy olyan műtét, amely általában 5-7 napos kórházi tartózkodást igényel, de — tette hozzá — mivel a pápa 86 éves, és már négy műtéten is átesett, valamint néhány hónapja tüdőgyulladással volt kórházban, ez akár hosszabb ideig is eltarthat. Matteo Bruni, a Szentszék sajtóirodájának vezetője a sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy a pápai audienciák az előzetes bejelentésnek megfelelően június 18-ig szünetelnek.

Dr. Alfieri a pápa 2021. július 4-i, vastagbélműtétje utáni, az egészségi állapotával kapcsolatos hamis pletykákat is igyekezett megcáfolni. Elmondta, az ,,jóindulatú kórkép” volt, más bajt nem találtak, nincs ok az aggodalomra”. Egyértelműen kijelentette: ,,a pápának nincs más betegsége”.

Arra a kérdésre, hogy a pápa idegenkedik az általános érzéstelenítéstől, dr. Alfieri elmondta: ,,a pápának sem ma, sem két évvel ezelőtt nem volt problémája az általános érzéstelenítéssel”. De hozzátette: ,,senki sem szereti, ha teljesen elaltatják”.

Végezetül köszönetet mondott a kórház minden dolgozójának, aki mindent biztosított annak érdekében, hogy a pápa műtétje során minden rendben legyen.

Forrás: America magazin, Vatican News

(bm)

MEGOSZTÁS