Ferenc pápa a Vatikánban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt

0
564

Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta Volodimir Zelenszkijt, Ukrajna államelnökét május 13-án, a Fatimai Boldogasszony emléknapján. Ez volt a második személyes találkozó a szentatya és Zelenszkij elnök közt a 2020-as találkozó óta, és most első ízben találkoztak az ukrajnai háborús konfliktus kirobbanása óta.

Ferenc pápa szombat délután negyed ötkor a dolgozószobájában fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki reggel érkezett villámlátogatásra Rómába. A délelőtt során az ukrán elnököt fogadta Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. Zelenszkij elnök római és vatikáni tárgyalásai előtt Twitter-fiókjában jegyezte, hogy „fontos látogatásról” van szó”. A több mint félórás megbeszélés után Ferenc pápa megköszönte Zelenszkij elnök látogatását, aki jobb kezét szívére téve angolul válaszolta: nagy megtiszteltetés volt számára a találkozó.

Zelenszkij elnök ezt követően találkozott Paul Richard Gallagher érsekkel, a Vatikán államközi kapcsolatkért felelős titkárával. A szívélyes légkörű megbeszélés során mindenekelőtt az ukrajnai háborúra és az ahhoz kapcsolódó vészhelyzetekre összpontosítottak, különös tekintettel a humanitárius természetű feladatokra, valamint arra, hogy a béke érdekében további erőfeszítéseket kell tenni. A találkozó egyúttal alkalmat adott néhány kétoldalú kérdés megvitatására is, különös tekintettel a katolikus egyház helyzetére Ukrajnában.

P. Vértesaljai László SJ

Forrás: Vatican News