Önbizalomnövelde programot tartottak a Csángó Kollégiumban

0
617

Erdélybe látogatott Budapestről Komócsin Laura, az Országos Önbizalomnövelde programsorozat megálmodója és Vanczer Zsuzsanna, a program nagykövete 2023. április 25−30. között. Komócsin Laura azzal a céllal indította a kezdeményezést 2022 nyarán, hogy három éven belül a magyarok önbizalma elérje a nemzetközi átlagot. Vanczer Zsuzsanna, aki a dumbravéni magyar ház egyik alapítója, azért csatlakozott önkéntesként a programhoz, mert hisz abban, hogy a magabiztosság fejleszthető, és ily módon is szeretné támogatni a csángó magyarokat. Április 25-én tizenöt XI. és XII. osztályos, 26-án harmincnégy IX. és X. osztályos diáknak tartottak kétórás interaktív Önbizalomnövelde programot a Csíkszeredai Csángó Kollégiumban.

Az első napon a diákok mellett Ferencz Gabriella, az intézmény vezetője, második napon Markaly Magdolna, az egyik nevelő is részt vett a foglalkozáson. Mindkét alkalommal rengeteg pozitív visszajelzést adtak a diákok nevelőiknek is, hiszen nagyon hálásak azért a sok szeretetért, támogatásért, amit nap mint nap kapnak tőlük. A diákok nagyon nyitottan, kíváncsian fogadták a programot, és örömmel vettek részt benne. Ferencz Gabriella szerint nagyon hasznos volt a program, örömmel fogadták a foglalkozásokat, mert fontosnak tartják a kollégiumban a diákok fejlődését. Jó alkalom volt ez arra, hogy a fiatalok megfogalmazzák céljaikat, számba vegyék erősségeiket, és sok pozitív visszajelzést adjanak egymásnak.

Néhány idézet a részt vevő gyerekektől:

„Örülök, hogy jobban megismertem a társaimat, és megtudtam, mi a céljuk.” „Nem is gondoltam, hogy a többiek ilyen sok jót gondolnak rólam.” „Újra kaptam lendületet és erőt a céljaim megvalósításához.” „Vissza kellett jönnöm a fociról, és azt hittem, unatkozni fogok, de nem így történt.” „Öröm volt elolvasni azt a sok jót, amit a többiek írtak rólam.”

Laura és Zsuzsanna április 27-én Bákóban, 28-án pedig a dumbravéni magyar házban tartottak további önbizalomnövelő programokat, melyek fogadtatása olyan jó volt, hogy már gondolkodnak azon, tanítsanak be egy csángó Önbizalomnövelde nagykövetet, aki majd megtartja a programot a többi érdeklődőnek. Vagy visszajöjjenek ők, mert olyan kedves volt a fogadtatás, hogy megéri a közel 2000 km autózás is!

Csíkszeredai Csángó Kollégium