Játékosan tanulva, megélve a 800 éves ferences lelkiséget

Ferences vetélkedő

0
574
III. Ince jóváhagyja a regulát. Giotto festménye • Fotó: Wikipédia

A ferences nagycsalád szerte a világon nagyon fontos évfordulókat ünnepel 2023−2026 között. Ehhez kapcsolódva mi, az erdélyi ferencesek ismét játékra, együtt tanulásra hívunk minden kreatívkodni szerető IV−X. osztályos tanulót. Célunk, hogy 2023. február és december között különböző játékos feladatok által közelebb hozzuk a ferences lelkiséget, különösen is az idén 800 éves Megerősített Regula és az első betlehemes, Grecció részleteire összpontosítva. A változatos feladatok célja, hogy minden érdeklődőben elmélyítse és/vagy új adalékkal gazdagítsa mindazt, amit eddig tudott/vagy még nem ismert a ferencesekről.

Az áprilisi feladat lehetséges megoldásai

1. Szent Ferenc mit nevez a lélek ellenségének? Mit mond arról, ha beteg testvér van a közösségben, hogyan kell vele viselkedni?

Szent Ferenc a lélek ellenségének nevezi a henyélést, lustaságot, semmittevést. A közösségben megbetegedő és jelen levő testvér ápolásáról pedig azt írja a Regulában, hogy a többi testvér úgy szolgálja és ápolja a beteget, ahogyan ő is szeretné, hogy hasonló esetben gondoskodjanak róla.

2. Szent Ferenc azt írja a Megerősített Regula 7. pontjában, hogy a bűnt elkövető testvér iránt irgalommal kell viselkedni. Csendesedj el és emlékezz vissza egy olyan gyónási alkalmadra, amikor különösen is érezted a pap bácsi szavaiból az irgalmas jó Isten szeretetét.

3. Egy kis kutakodás: hogy hívják a ferencesek legfőbb elöljárót, a miniszter generálist, aki Rómában él és szolgálja a ferences nagycsaládot? És egy kis hazai viszony: hogy hívják az erdélyi ferencesek elöljáróját, vagyis a miniszter provinciálist?

A ferencesek legfőbb elöljárója, a miniszter generális, Massimo Fusarelli OFM, az erdélyi ferencesek elöljárója pedig Urbán Erik OFM.

A májusi feladat

A Megerősített Regula szövegével való ismerkedés, annak elolvasása után folytassuk ebben a hónapban a 9., 10., 11., 12. pontjának a részleteivel:

9. A prédikátorokról…
10. A testvérek figyelmeztetéséről és megfeddéséről…
11. Hogy a testvérek ne lépjenek be szerzetesnők monostorába…
12. Azokról, akik a szaracénok vagy más hitetlenek közé mennek…

A Megerősített Regula teljes szövege elérhető az erdélyi ferencesek ofm.ro oldalán vagy letöltve Assisi Szent Ferenc műveit, keressétek ki a Megerősített Regula címet. Amennyiben e két helyen valamilyen okból kifolyólag nem találjátok, akkor írjatok az ofmjatek@gmail.com e-mail-címre, és örömmel elküldjük a szöveget!

Feladat

1. Szent Ferenc mit parancsol meg szigorúan a 10. pontban a testvéreknek? Kikre gondol, amikor a 12. pontban a szaracénokról, hitetlenekről ír? Olvass, kutakodj e fogalomról…
2. Írj egy általad elképzelt Regulát a ma élő ferencesek számára – figyelembe véve a Szent Ferenc által írt 12 pontot – kiegészítve vagy épp kivéve belőle – légy kreatív!
+ pont: rajzold le, fesd meg valamely számodra szimpatikus regulapontot!

Örömteli kutakodást és sikerélményt kívánunk!