Készülünk Ferenc pápa budapesti látogatására: Krisztus a jövőnk

0
571

Soós Károly teológus, kánonjogász, nemzetpolitikai szakértő, diakónus Budapesten a Rózsák terén, ez az egyik olyan helyszín Budapesten, ahová Ferenc pápa ellátogat. Emellett Soós Károly Erdélyt, az itt élőket is jól ismeri. A budapesti pápalátogatásra való készületekről kérdeztük.

Mire is készüljünk mi, hívek, s akik Erdélyből megyünk a pápával találkozni, együtt imádkozni?

Ferenc pápa, aki Szent Péter apostol 266. utóda, 86 éves, jezsuita szerzetes, olasz bevándorló családban született Buenos Airesben. Tehát az anyanyelve és identitása is olasz, a spanyol a második nyelve, de otthon olaszul beszéltek. Ragyogó pedagógus, lelkivezető és ragyogó kommunikátor is. A meglepetések pápája, ahogy ezt Matteo Bruni, a Szentszék szóvivője mondja róla, és elképzelhető, hogy Budapesten is fog olyasmit mondani, amiről még a munkatársai sem tudnak. Különösen is kedves a humora is. Gondoljunk arra, hogy másfél éve a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról hazafelé egy kérdésre válaszként mindenkit meglepve azt mondta: ide (azaz Magyarországra Budapestre) még visszamegyek. Fiatalként vegyészetet tanult, majd a belépett a Jézus Társaságba, filozófiát Münchenben tanult, teológiát Santiago de Chilében. Doktori disszertációt Karl Rahner jezsuita, a II. vatikáni zsinat teológusa egyik tanítványánál írta. Jezsuita szerzetesként dolgozott fiatalok között, rendi beosztásokban, tartományfőnök volt abban az időben, amikor az argentin jobboldali katonai diktatúra a legembertelenebb volt. Később a főváros püspöke, majd érseke és II János Pál pápa bíborossá kreálta. Aki nyitottan, szeretettel ránéz, az látja a szeme csillogásában és a mosolyában a keresztény hit élő prófétáját. Azt is mondhatom, a Szentlélek mosolyát. Ugyanakkor érdemes figyelni a tekintetére, mert akire ránéz, annak a szívébe is lát! Kelet-közép-európaiként különösen is érdemes figyelniünk a nyitottságára, párbeszéd készségére, humorára. Amit mond, az a Szentlélek vezetése Jézus üzenete a ma emberének. Nagyon jó ember, aki úton van a szentté válás felé. Jézus evangéliumát közvetíti úgy, hogy fontos különbséget tesz a lényeges és a lényegtelen, a hangsúlyos és a hangsúlytalanabb között. Mivel egész életében az élet nehézségeivel küzdők, a szegények, betegek, elesettek, azaz a társadalom által ,,leírtak” a periférián lévők között hirdette az evangéliumot (ahogy Jézus Krisztus is), jól érti a mi közép- és kelet-közép-európai világunkat, különösen is azokat, akiket a térségben a rendszerváltozás után elindult neoliberális kapitalizmus (szemben a szociális piacgazdaság európai modelljével) vesztesei lettek. A szegények helyzetét és a menekülteket is. Arra készüljünk, hogy egy Jézusra figyelő Péter utóda jön el, hogy megerősítse a hitünket és felnyissa a szemünket. ,,Budapestre utazom, újra magamhoz ölelhetek egy számomra oly kedves egyházat és népet.” Tanulnunk kell, hogy nem a mammont kell imádni, hanem Istent, és hogy szeretni kell tanulnuk, a társadalmaink csak a szeretet szavaitól és cselekedeteitől lesznek stabilak, biztonságosak jövőt ígérők.

Arra figyeljünk, hogy mennyire fontos neki a személy szabadsága és emberi méltósága, s mennyire lényeges számára az igazság. Biztosan buzdítani fog arra, hogy az igazságot kövessük! Lelkipásztori látogatásra jön és nem közéleti vagy nem politikai küldetéssel. A hit igaz tanúja akar lenni, megerősiteni minket Krisztus feltámadásába vetett hitünkben és abban, hogy Krisztus a jövőnk!

Miért jön úgymond másodszor is Magyarországra a pápa?

Igazából nem másodszor, hanem harmadszor jön a magyarokhoz, találkozása Csíksomlyón az erdélyi és az egész Kárpát-medencei magyarsággal fontos mozzanat, állomás volt. Másfél éve a súlyos járvány után a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is eljött a vasárnapi szentmisét bemutatni (ez sem szokványos), majd továbbment Szlovákiába, ott is találkozott a magyarokkal, tulajdonképpen az Kárpát- medencei magyarsággal. S most újra eljön Magyarországra. Budapestre. Sokfélét mondanak és gondolnak arról, miért jön, igazából az indokot, hogy most, ilyen rövid időn belül újból (amely példátlan) meglátogat, ő tudja. A szentszéki és az egyházi, világi sajtó sok minden ír. Biztosan megfogta őt a csíksomlyói és Hősök terei szentmise, az élő hit és a hívek szeretete, ráfigyelése. Budapesten a szentmisén az ökumenikus jelleg is nagyon komolyan megérintette, ott voltak más vallásúak is (zsidók és muszlimok) is, ezek számára fontosak. A jövő keresztény egyetemes (katolikus) egyházát építi. S mint olyan, aki ugyan Latin-Amerikából jött, de nagyon jól ismeri Európát és problémáit, amelyek többsége a mi térségünk problémája is (ideológiák jelenléte, a neomarxizmus és a zöldidelógia nyomán a szekularizáció, az elöregedés, az alacsony demográfia, a fiatalok helyzete és sokszor céltalansága, az együttélések növekvő száma és a csökkenő házasságok, a menekültek helyzete, az anyagi jólét hajszolása). Kiutat akar mutatni, én úgy látom, oda megy, ahová a Szentlélek vezeti, azt mondják, hogy tudatosan keresi fel a Föld egyes térségeinek perifériáit, ez biztosan igaz, de ennél többről lehet szó, arról, hogy Isten üzenetét viszi. Ezért van az, hogy sokakat megdöbbent azzal, amit mond, legyen szó a hívekről vagy a klerikusokról. Megdöbbent, ahogy Jézus is megdöbbentőket mondott és tükröt tartott, hogy lássuk a valóságos életünket. Ugyanakkor a kiutat is mutatja, a Jézus Krisztushoz való őszinte megtérést. A metanoia, azaz megtérés a gondolkodás megváltoztatását jelenti az evangéliumban. Azaz arra bíztat, merjünk átlépni saját korlátainkon, kényelmünkön, megszokottságunkon, vegyük észre, hogy a népegyházi modell eltűnőben vagy átalakulóban, ne ragaszkodjunk ahhoz a hagyományhoz, ami már nem éltető, de újítsuk meg azt a hagyományt amely nagyon is éltető és élhető! Vegyük észre, hogy Krisztus nem azért támadt fel, hogy elítéljen, hanem azért, hogy megmentsen a kárhozattól! Azt is mondhatom, ő igazán éli az evangéliumi Jézus-követést, hitet, vallásosságot.

Várjuk őt az apotolutódonak járó tisztelettel és szeretetttel, hiszen Krisztusban testvérünk! Én azt gondolom, minden nemzet fiai és leányai fontosak neki, hiszen az egyetemes Isten-hit üzenetét hordozza.

Mi lehet a magyaroknak szóló üzenete?

Hogy ilyen rövid idő alatt háromszor is eljön, az nekem azt jelzi, hogy a Szentlélek Isten valamit nagyon üzenni akar a magyar nemzet fiainak és leányainak! S ez szerintem az lehet, hogy itt az ideje végre igazán, személyesen és közösségileg megtérni. A jövőre tekintsetek és ne a múltba révedjetek. Ne birodalmakban gondolkodjatok, hanem a szeretetben. Ne a mammont imádjátok, hanem engem, Jézust, aki titeket kimondhatlanul szeret és megtartott ezer éven át. Megtartott titeket, a ti élettereteken, Közép-Európában, a Kárpát-medencében, amely egy csodálatosan szép része a Földnek és Európának. Ti a nyugati kereszténység, kultúra hordozói vagytok, ahogy ezt Szent István kijelölte, ne hátra tekintsetek és ne pogány, keleti múltatok után sóvárogjatok. Ti Szűz Mária országa vagytok, vegyétek végre ezt a hivatást komolyan. Nektek nem harcolnotok kell azokkal a nyugatabbra lévő nemzetekkel, akikkel együtt egy nagy közösséget alkottok, az Európai Uniót, hanem együttműködni és a legjobb javaslatokkal gazdagítani kell azt. Vegyétek észre, hogy titeket Európa nemzeteivel a latinitás köt össze és ez egy olyan erős kapocs, amit ne romboljatok le, hiszen Európa a latinitásban öltöt testet.

Azt hiszem, mélységes aggodalom is van benne, tekintve a magyar nemzet most már lasssan két évtizedes súlyos erkölcsi és mentális, lelki-szellemi válságát látva. A szétszagatott társadalmát, a szolidaritás hiányát, az egészséges hazafiság hiányát, az utóbbi időben megjelenő nacionalista túlzásokat. A túlzott és semmivel nem igazolható öntudatot, anyagiasságot. Bizonyosan az aggódásában ott van az abortuszok magas száma, a devianciák növekedése, a magyarok egészségének rossz állapota és a gyorsuló elöregedése. Ott lehet a fásultságának és reményvesztettségének számos jele, amit Ferenc pápa is lát. Ebben a vonatkozásban a térségünkben nagyon rosszul állunk. De fontosak neki a magyarok azért is, mert Buenos Airesben jezsuitaként, sőt még érsek korában is járt szentmisét bemutatni azokhoz az angolkissasszonyokhoz (Ward Mária iskolanőverei, a jezsuita lelkiséget követő szerzetzesnők), akik magyarok voltak, a kommunizmus elől menekültek el 1945-1946-ban: ő volt több magyar nővér gyóntatója, lelki kísérője, a rendi közösség lelkigondozója. Így sokat hallott a magyar nemzetről és nyilván megszerette. Tájékozott rólunk. Talán, és ez már a személyes gondolatom, a nyelvünk is megragadta a dallamosságával. Hiszen az olasz fülnek tetszhet a magyarok különleges és nagyon szép, dallamos nyelve. Ahogy nekünk is tetszik az olasz nyelv dallamossága és szépsége.

Melyek a látogatás hangsúlyai?

A program olvasható a Magyar Kurír honlapján Ferenc pápa 2023 cím alatt vagy a ferenc2023.hu honlapon. Megérkezése és a rövid protokolláris találkozásai után az államfővel és a miniszterelnökkel, a közélet és a társadalmi élet képviselőivel találkozik a budai várban, a mniszterelnökségen (amelyet a sajtó karmelita kolostornak hív). Majd találkozik még aznap a papokkal, diakónusokkal, akolitusokkal, áldoztatókkal és a hittantanárokkal a Szent István-bazilikában és a téren. Ez a találkozás azért lényeges, mert a hit első hirdetőit nemcsak buzdítani és megerősíteni akarja majd, de irányt mutatni, hogy lelkesek legyenek. Így ez nagyon fontos találkozás lesz. Ezt követi a nunciatúrán a püspöki karral való találkozása, ahol a püspök testvérei hitbeli megerősítése mellett biztosan komoly eligazítást ad számukra, hogy a gyorsan szekularizálódó magyar világban hogyan erősíthetik meg papjaikat és híveiket, hogyan tehetik igazán vonzóvá a helyi egyházat az Istent keresők számára. Szombaton reggel a vak gyerekek Batthyány Strattman László-otthonában találkozik a fogyatékos, beteg gyerekkel, az egyik perifériával, jelzve, hogy ezek a gyermekek milyen értéket képviselnek számunkra szeretetükkel. Majd a Rózsák terén találkozik a szegényekkel, akik az ország egész területéről jönnek, köztük cigányokkal is, valamint betegekkel és menekültekkel, (köztük jelentős számban ukránokkal), valamint a magyarországi nemzetiségek képviselőivel is. Valószínűleg itt szól majd az orosz-ukrán háború igazságos lezárásáról, tűzszünetről és békéről. A szolidaritásról, amely olyan fontos társadalmat építő erő. Az emberi méltóság kinyilvánítása és a szeretet gyakorlatba ültetéséről.

De még aznap délután találkozik a Papp László Arénában a fiatalokkal, akiket biztosan fiatalos lelkével és nagy szeretetével fog megszólítani. Az este folyamán a nunciatúrán fogadja jezsuita testvéreit. Végül vasárnap szentmisét mutat be a nagyszámú zarándoknak a budapesti Kossuth téren, a belvárosban, az Országház előtt. Délután meglátogatja az ország egyik legjobb egyetemét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem technológia karát és találkozik az egyetemista fiatalokkal, a tanárokkal és a tudomány képviselőivel. Ezt követően tér vissza a Vatikánba. Sűrű és fárasztó programja lesz. Imákozzunk érte!

Láthatjuk, nehéz lenne azt mondani, hogy egyik vagy másik találkozása fontosabb, mert mind nagyon fontos, az ő számára biztosan. Figyelmét és szeretetét egy-egy csoportra akarja irányítani, hogy minél személyesebb lehessen. Én magam is nagyon várom, hiszen az Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplomban a Rózsák terén diakónusként szolgálva Isten különleges kitüntetésének élem meg a Ferenc pápával való személyes találkozást, azt a megerősítést, amit a személyével sugároz, hiszen ebben átélhető, hogy valóban Krisztus a jövőnk.