Istenhez emeli a lelket: április 25-től heti három nap látogatható a Szent Mihály-templom tornya

0
871

Sajtótájékoztatóra hívott a kolozsvári főtéri plébánia a Szent Mihály-templom tornyának megnyitása alkalmával április 21-én déli 12 órára. A sajtótájékoztató több szempontból is rendkívüli volt: katolikus szokás szerinti imával kezdődött és valójában toronybejárásra hívtak.

A találkozó a templomban déli imával (a Mennyek királyné asszonya Mária-ének eléneklésével) indult, azt követően László Attila főesperes-plébános elmondta: a templom újbóli használatba vétele óta nagyon sokan érdeklődtek, mikor, hogyan lehet a toronyba feljutni. Ez április 25-től kezdve lehetséges egyelőre heti három napon, elsősorban előre bejelentkezettek számára. Ehhez a feltételeket mostanra sikerült megteremteni, a technikai és emberi feltételeket. Bemutatta közvetlen munkatársait, a segédlelkészként szolgáló Böjte Csongort, valamint a toronybeli körülmények megteremtésén dolgozó új munkatársat, Kedves Kornélt.

A főesperes-plébános megosztotta a sajtó képviselőivel a toronyhoz kötődő személyes élményeit. Mivel volt alkalma a felállványozott tornyot kívülről alaposan szemügyre venni, hiszen maga is a keresztig is feljutott, a torony belsejében nem arra figyelt, ami kívülről, messziről látható, hanem arra, milyen igényességgel készítették őseink még az olyan apró, emberi szem elől elrejtett részleteket is, amelyeket csak madarak s az angyalok a mennyből látják. Mindez őt arra a gondolatra vezette, hogy a látogatóknak is mihamarabb lehetővé tegye azt az élményt, ami Istenhez emeli a lelket.

A felújítás egyik célkitűzése volt a torony látogathatóvá tétele, ez mostantól lehetséges, három nap lesz nyitva: szerdán, szombaton és vasárnap.

A sajtó jelenlévő munkatársai ezután a plébánia képviselői vezetésével átmentek a toronyba, a szűk lépcsősoron az első szintre kapaszkodtak fel, ahol további információt kaptak, és innen felmehettek a torony teraszáig, megnézhették a harangokat, szemügyre vehették, fényképezhették a kilátást.

A torony látogatásának programja: szerda 10:00–17:30, szombat: 10:00–17:30, vasárnap 12:10–17:30. Időpontot foglalni április 25-től kezdődően lehet a www.szentmihalytemplom.ro oldalon. A látogatási idő alatt elsőbbséget élveznek a bejelentkezett csoportok és egyéni látogatók, egyidőben csak korlátozott számú vendég látogathatja a tornyot, maximum 20 fő.

Minden látogatót arra kér a plébánia vezetősége, hogy a látogatás ideje alatt minden körülmények között tartsa be a kihelyezett írásbeli utasításokat, a templomőr, felügyelő, kísérő szóbeli biztonsági utasításait. Figyelmeztetnek mindenkit, a torony látogatásáról személyes fizikai állóképességét és egészségi állapotát felmérve, értékelve döntsön. A torony teraszáig 200 lépcsőfokon lehet feljutni, fenn a harangok közelében minden negyedórában erőteljes hangjelzés van a látogatás ideje alatt is, erre is számítsanak. A lépcsőkön 4-5 lépcsőfok követési távolság meghagyása javasolt. A le- és felfelé közlekedők találkozása esetén a biztonság szem előtt tartása mellett az egymással szembeni alapvető udvariassági normák javasoltak.

A torony magasságára vonatkozóan Bónis Endre főgondnok elmondta: a kereszt tetejéig számítva 87,42 méter magas, az erkély, amelyre ki lehet lépni, 40 méter magasan van. Ilyen magasságban előfordulhat szélsőségesen eltérő időjárás (viharos szél, eső, jég), aki felkapaszkodik, megfelelően ruházatot viseljen, figyeljen az időjárás miatt esetlegesen csúszóssá vált padlózatra a torony erkélyén. Eső esetén az erkélyt nem lehet körüljárni. A torony teraszára lépéskor mobiltelefont, fényképezőgépet, távcsövet nyakba akasztva, a csuklóhoz
rögzítve ajánlott használni.

Kiskorú és gondozásra szoruló személy a tornyot csak kísérővel látogathatja, tilos a harangok és rögzítő elemeik érintése, kopogtatása, mozgatása, ugyanígy tilos a rögzítő elemek, világítótestek, villamosvezetékek érintése. A plébánia a templom és a torony egész területén a személy- és vagyonvédelem céljából elektronikus megfigyelőrendszert (kamera) alkalmaz,
amely kép- és hangfelvételeket készít. Mindez a védelem miatt szükséges. Szerencsére a templomi kamerarendszer kiváló minőségű, annak segítségével fogták el az eddigi két betörés elkövetőit.

A tavaly a Kolozsvári Magyar Napok idején lehetséges volt a tornyot látogatni, sajnos az idő alatt rossz tapasztalat is gyűlt, László Attila elmondta: csavarokat szereltek le és vittek el, firkálni próbáltak a legkülönbözőbb felületekre, a frissen restaurált falaktól a harangokig, ezt a viselkedést mindenképpen szeretnék szűrni, megszüntetni, kulturált látogatási feltételeket teremteni, annál is inkább, mert idővel kiállítást is szeretnének berendezni a torony első szintjén.

Kiemelték az önkéntesek szerepét, csak az ő munkájuknak köszönhetően tud nyitni a torony, és keresik a további önkénteseket, illetve alkalmaznak e munkakörre a feladatra vállalkozókat.

Várja tehát Kolozsváron, Erdély szívében a szépre vágyó látogatókat a felújított Szent Mihály-templom és most már a torony is!

Fotó: Bodó Márta