Isten szavát, akaratát és célját megérteni…

Vallomások a hittanolimpiáról

1
740

Ahogyan arról korábban több cikkben is beszámoltunk, Kolozsváron tartották az V. országos magyar nyelvű római katolikus hittanolimpiát. Idén a Báthory István Elméleti Líceum látta vendégül április 12–14. között az Arad, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros, Máramaros, Szatmár, Temes, Bihar, Szilágy, Brassó megyékből érkezett diákokat és kísérő tanáraikat. A diákok vallomásaiból olvashatnak összeállítást a Vasárnap következő lapszámában. Itt most a gyulafehérvári kántoriskola diákja, Máthé András, a XI. teológiai profilú osztály első díjasa, valamint a XII. osztályos, dicséretet nyert, máramarosszigeti Volcsuk Dóra Erika visszatekintését közöljük.

Akiket Isten Lelke vezérel, mindig késztetve érzik magukat arra, hogy valami szépet hozzanak létre. A nagy orosz író, Dosztojevszkij azt mondta: „A szépség menti meg a világot.”

Korunkban, ahol minden érték viszonylagossá vált, ahol a jó és a rossz fogalma közötti különbség szétfoszlani látszik, ahol érték, vallás, hagyomány és becsületes élet szégyen tárgyává vált, és a szépségnek egy homályos és hamis értelmezést adtak, még vannak, akik képesek Isten szavát, akaratát és célját megérteni mint egy egyszerű nyelvet, és azt követni. Tanúságot tenni a hitről minden korban nagy szükség volt. Voltak idők, amikor ez előnnyel járt, ám volt, amikor ezért kockázatot kellett vállalni. A vallás értékeivel nevelt ifjúság mindig más társadalmat eredményezett, akikben finom érzék fejlődött ki az értékekben rejlő szépség iránt. A szépség épít, közösségeket és kapcsolatokat teremt, gyógyítja a lelket. A szépség iránti vágy a cselekvő buzgalommal párosulva mindig valami magasztost vált ki, amit az ember elképzel, hogy az emberséget és emberiséget gazdagítsa.

Ez a vágy akarta a jó Isten kegyelméből és az ő segítségével, hogy idén is megrendezésre kerüljön április 12–14. között az országos magyar nyelvű római katolikus hittanolimpia, immár ötödik alkalommal. E rangos és nemes eseménynek Kolozsvár, a „kincses város” adott otthont, és a Báthory István Elméleti Líceum vállalta a házigazda gondoskodó jóságát. A nyitó ünnepségen jelenlétével megtisztelt bennünket Böcskei László nagyváradi megyés püspök és Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök is. Szebbnél szebb buzdító beszédek hangzottak el, amelyek szívünkbe épültek és felkészítettek a másnapi megmérettetésre.

A verseny a Babeş–Bolyai Tudományegyetem főépületében zajlott, ahol, miután mindenki elfoglalta a számára kijelölt helyet, következett három óra mély csend, megfeszített figyelem és a tollak halk sistergése. A hangsúly nem a versengésen volt, hanem a tudás elmélyítésén és alkalmazásán. A tudásnak ugyanis nincsen sem haszna, sem súlya, ha azt gyakorlatba nem ültetjük és nem mérettetjük meg, hogy mire képes.

Tanárok fáradtságot megvetve, éjszakába nyúlóan javították a dolgozatokat. Mi megpihentünk és gazdag programban vehettünk részt. A nagyobb diákok, akik pályaválasztás előtt állnak, meglátogathatták az egyetemet, majd séta következett, amely során végigvezettek a város történelmi múltját idézve.

Végül elérkezett az eredményhirdetés napja. Az ünnepség szentmisével kezdődött, amelynek főcelebránsa Kovács Gergely érsek volt. A díjazás a Szent Mihály-templomban volt az ünnepélyes szentmise után. Mindnyájunk számára értékes pillanat volt.

Úgy gondolom, hogy mindenki élménnyel, tudással és tapasztalattal gazdagodva térhetett haza. A verseny újra lehetőséget adott, hogy hitünk felett komolyabban elgondolkozzunk és mélyebb rétegeibe belelássunk. Mindannyian hálásak lehetünk a jó Istennek ezért a kegyelemért, amelyben részesített!

Máthé András

Máramaros megyében idén került első alkalommal megrendezésre az Országos Magyar Nyelvű Római Katolikus Hittanolimpia megyei szakasza. XII. osztályos tanulóként mindenképpen egyedi lehetőség volt számomra a részvétel. Nagyon örültem, amikor Daly Attila tisztelendő úr értesített, hogy ketten is továbbjutottunk az országos szakaszra: Fürtös Patrik VIII. osztályos tanuló és én. Azonban az ünneplés helyét hamar felváltotta a tanulás, hiszen az országos megmérettetésre jóval komolyabban kell készülni a történelmi Máramaros egyetlen magyar iskolájának képviselőiként. Bár nehéz munka állt előttünk, Daly Attila atyához bátran fordulhattunk, ahol elakadtunk, ott segítségünkre sietett.

Április 12-14 között került megrendezésre az országos szakasz Kolozsváron, Erdély szívében. Ugyan kevés idő állt rendelkezésünkre, a színes programok felejthetetlenné tették ezt a pár napot. Dolgozatírás után ellátogattunk a BBTE Teológia Karának épületébe, majd városnézésen vettünk részt. Rövid idő alatt számos hasznos információra tettem szert az egyetemi életet illetően és kivételes személyekkel találkozhattam, ám a legkülönlegesebb dolognak a közösséget tartom, mely körülvett e kis idő alatt.

Bízom abban, hogy a Kolozsváron eltöltött pár nap és az együtt megélt pillanatok szép emlékül szolgálnak a fiatalok számára. Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij gondolataival búcsúzom: ,,Egy embert szeretni azt jelenti, hogy olyannak látjuk, amilyennek Isten gondolta”.

Volcsuk Dóra Erika