A hitet ismerve lehet az embereket, önmagunkat is megérteni

Vallomások a hittanolimpiáról

0
813
Fotók: Bodó Márta

Kolozsváron tartották az V. országos magyar nyelvű római katolikus hittanolimpiát. Idén a Báthory István Elméleti Líceum látta vendégül április 12–14. között a diákokat és kísérő tanáraikat. A hitet ismerve lehet az embereket, önmagunkat is megérteni, mondta az eseményen Érszegi Márk Aurél, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója. A megmérettetésen részt vevő diákok jó úton haladnak ezen a megismerési úton. A Vasárnap hetilapban közölt összeállításunk alapján a diákok vallomásaiból olvashatnak.

Számomra a Kolozsváron megrendezett V. római katolikus hittanolimpia minden tekintetben hatalmas élményt nyújtott. Második alkalommal jártam Kolozsváron, első alkalommal megijesztett a város nagysága, lendületessége, viszont az olimpia számos pozitív tapasztalattal és emlékkel gazdagított, így valósággal megszerettem a várost. A város kapcsán érzett benyomás azért is fontos számomra, mert itt tervezem érettségi után a jövőmet egyetemista diákként.

A versenydolgozat megírása mellett nagyon színes programokon vehettem részt: meglátogattuk a BBTE Római Katolikus Teológia Karát, amely igazán felkeltette az érdeklődésem, több szempontból is jó választás; a városnézés során megismerhettük a „kincses Kolozsvár” történelmi múltját, meglátogattuk a város történelmileg fontos helyeit (ekkor már eléggé fáradtak voltunk, de az érdekfeszítő történetek a város kapcsán, amelyeket megosztottak velünk, annyira lekötötték a figyelmünket, hogy el is feledkeztünk a fáradtságunkról); a szentmiséken való részvétel is felemelő élmény volt, főként a záró szentmise; mellékesen a szabad időnket egy meglehetősen kényelmes szálláshelyen tölthettük.

A hittanolimpia, más tantárgyversenyekkel ellentétben, nem csupán a tárgyi tudást, logikai gondolkodást, ok-okozati összefüggések felismerését követeli meg, hanem személyes tapasztalatainkat, a lelkivilágunkat is bele kell foglalnunk a dolgozatba, mivel a keresztény élet gyakorlati szinten nyer értelmet. Ezt különösen szeretem a hittanversenyben, mivel lehetőséget nyújt egyfajta önelemzésre, saját istenkapcsolatom megvizsgálására: milyen szerepe van Istennek az én személyes életemben? A dolgozatban a korintusi levél egy részlete kapcsán kellett kisesszét írnunk: „Addig megmarad a hit, a remény és a szeretet, ez a három, de közülük legnagyobb a szeretet.” Az esszéírás közben elgondolkodhattam a szeretet fontosságán a keresztény életben, a legnagyobb erőről, amely az embereket egymással és Istennel köti össze. Szeretni sokszor nehéz, de Krisztust követve mindenkinek küldetése mások iránt szeretettel lenni, Isten szeretetét továbbadni. Így tehát a dolgozat megírása is lelki löketet adott.

A hittanolimpia az ismerkedésre is lehetőséget adott. A három nap alatt volt alkalmam társalogni a többi olimpikonnal, új embereket ismerhettem meg. Jó volt a barátokkal töltött közös együttlét, beszélgetés, sétálás a városban, a sok nevetés, az izgatott várakozás az eredményekre. Összegezve, igazán felemelő élmény volt a Kolozsváron eltöltött három nap. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy a mi iskolánk vihette haza a legtöbb díjat, és hogy én is, több társammal együtt, a díjazottak között lehetek.

Kovács Szilveszter (Csíkszereda, Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum, XII.)

Hálatelt szívvel gondolok vissza a hittanolimpiára. Nagyon sok jó élményben volt részem Kolozsváron, hiszen a szervezők mindent megtettek ennek érdekében. Abban a három napban még jobban megismerhettem Erdély fővárosát, történelmét, emellett új emberekkel találkoztam és új barátokat szereztem. A verseny alatt lelkiekben is gyarapodtam, megtapasztaltam Isten gondoskodását és szeretetét. Nagy öröm volt számomra, hogy mindezek mellett szép eredményt sikerült elérnem. Hálás vagyok, hogy részt vehettem a versenyen, felejthetetlen három napban volt részem.

Becze Gellért (Csíkszereda, Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum, X.)

Véleményem szerint a hittanolimpia nagyon komolyan meg volt szervezve, színvonalasan, megismerhettük Kolozsvár vallási hátterét az első ott lévő piarista szerzetesrendtől kezdve az igazságos király, Mátyás életén át a kommunizmus okozta nehézségekig, de ugyanakkor a Babeş–Bolyai Tudományegyetem történetébe is betekinthettünk. Ezeknek köszönhetően ez a rövid, Kolozsváron eltöltött idő véleményem szerint hasznos volt és tartalmas.

Ugyanakkor feltöltő volt a lelkieket illetően. Számos közös imán vettünk részt, ezek pedig mind közelebb hoztak a feltámadt Jézus Krisztushoz, ez pedig azért annyira jó, mert bár fiatalok vagyunk, hiszünk és keressük Istent a világunkban, ilyenkor pedig mindig valahogy közelebb jutunk célunkhoz, azt megtalálni önmagunkban. Az olimpiász eme három napja lehetőséget nyújtott még jobban megismerkedni a hitünkkel, a vallásunkkal, még jobban megbizonyosodni, hisz nem csak egy verseny, hanem annak is megerősítése, hogy jól tesszük, amit teszünk, nem mellesleg, hogy megéri munkát befektetni, mert van eredménye és hozama. Hálás vagyok, hogy részt vehettem, és bízom abban, hogy majd a következő tanévben is lesz rá lehetőségem.

György Boróka-Éva (Csíkszereda, Márton Áron Főgimnázium, X.)

Örvendek, hogy részt vehettem egy ilyen színvonalas eseményen, ahol új élményekre és barátokra tehettem szert. Lehetőségem adódott tudásomat összemérni az ország legjobbjaival. Megismerhettem Kolozsvár nevezetességeit, érdekességeit. Nagyon jó hangulat lengte körbe ezt a közösséget, mindenki jól érezte magát. Értékes tapasztalatokkal térhettem haza, szívből remélem, a jövőben is részt vehetek egy ilyen jól szervezett eseményen!

Blénessy Abigél (Szászrégen, Florea Bogdan Általános Iskola, VI.)

Az idei országos hittanolimpia jelmondata – Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai (Róm 8,14) – utat nyit és mindig új utakat nyithat saját keresésemhez, Isten-keresésemhez, hogy abban a kimozdított léthelyzetben, amit egy utazás, egy válaszút, egy versenyhelyzet feltételezhet, a teljesíteni akarás izgalmai, szorongó gondolatai elcsendesedhessenek. Az én csöndemben találkozások, örömök vannak. Ezek a kedves házigazdák befogadása, gondoskodása, 156 diák elhivatottsága, a mélyen tisztelt érsek úr, segédpüspök, az atyák, a világi és egyházi fogadók jelenléte, Lélekkel telt szava, az új barátságok köteléke, az étkezések felszabadult beszélgetései, a vizsgalapon való tanuságtételek öröme, a történelmi múltba való merítkezés a város falain, szívén át… Mind örömeim, mind megszülethettek csöndemben, melyben szárazságomból a mindennapi szent test és vér táplálékában, a Szentélek által újra megtalálhattam istengyermekségemet.

Márton Csenge (Marosvásárhely, Művészeti Szaklíceum, XII.)

Nagyon nagy élmény volt számomra részt venni a hittanolimpián. Úgy érzem, hogy a jó Isten szerette volna úgy, hogy én ott lehessek. Egy életre szóló élmény lett, új barátokat szerezhettem, miközben megismerhettem Erdély szellemi fővárosa, Kolozsvár történelmét. A szentmisék és a különböző programok során lelkileg feltöltődhettem és hitem megerősíthettem. Köszönöm, hogy részt vehettem ezen a neves eseményen, remélem, Isten segítségével jövőre is eljuthatok a hittanolimpia országos szakaszára.

Molnár Enikő (Nagyernye, Apafi Mihály Általános Iskola, VII.)

Nagyon jól telt ez a három nap. Nagyon szép fogadtatásban részesültünk. Az olimpia által jobban elmélyülhettem a bibliai történetekben. Ez a verseny hozzájárul hitem alapjának erősebbé tételéhez. Jó volt látni, hogy mennyi fiatalt érdekelnek hitünk titkai, igazságai. Hálás vagyok Istennek, hogy eljuthattam erre a versenyre.

Bukur Szabolcs (Marosvásárhely, Bolyai Farkas Elméleti Líceum, XII.)

Ez a három nap a teljes örömök megélésének pillanata és lehetősége volt. Nagyon-nagyon örülök, hogy új barátokat is volt lehetőségem szerezni, és úgy érzem, hogy igazán jó tapasztalat volt országos szinten megmérettetni magamat, és óriási meglepetés volt, hogy „behúztam” az első díjat, sikerült nyernem, amiért nagyon hálás vagyok a jó Istennek, mert úgy érzem, igazán kegyelmes hozzám. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ez a lehetőség erősebbé és magabiztosabbá tett versenyzésszinten, hiszen arra jöttem rá, hogy ha valaminek az elejétől kezdve úgy megyek neki, hogy ez sikerülni fog, akkor az sikerülni is fog. Meg szeretném köszönni a szervezőknek a lehetőséget diákként is: óriási élmény, lehetőség, tapasztalat és önmagában a szeretet érzésének a megélése, őszinte együttlét volt!

Máté Dalma Noémi (Marosvásárhely, Bolyai Farkas Elméleti Líceum, IX.)

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/17-es számában. (Összeállította: Bodó Márta, Szász István Szilárd)

További vallomások: