Játékosan tanulva, megélve a 800 éves ferences lelkiséget

0
767
III. Ince jóváhagyja a regulát. Giotto festménye • Fotó: Wikipédia

A ferences nagycsalád szerte a világon nagyon fontos évfordulókat ünnepel 2023−2026 között. Ehhez kapcsolódva mi, az erdélyi ferencesek ismét játékra, együtt tanulásra hívunk minden kreatívkodni szerető IV−X. osztályos tanulót. Célunk, hogy 2023. február és december között különböző játékos feladatok által közelebb hozzuk a ferences lelkiséget, különösen is az idén 800 éves Megerősített Regula és az első betlehemes, Grecció részleteire összpontosítva. A változatos feladatok célja, hogy minden érdeklődőben elmélyítse és/vagy új adalékkal gazdagítsa mindazt, amit eddig tudott/vagy még nem ismert a ferencesekről.

Az első hónap feladata, a Megerősített Regula szövegével való ismerkedés, annak elolvasása volt.

A februári feladat és a megoldás:                                                                           

1. A tizenkét Regula pontból válassz ki három olyan pontot, ami különösen tetszik, és foglald össze saját szavaiddal – minél érthetőbben, a mai nyelvezetet használva.

Ügyesen megoldottátok, mindenik beküldött munkából érződik, hogy átolvastátok a Regula szövegét, foglalkoztatok vele.

2. Írj ki legalább három-öt olyan ismeretlen fogalmat, amivel most találkoztál először, és a következő alkalommal megírjuk a magyarázatát!

Az ismeretlen fogalmakat minden beküldőnek megválaszoltuk, megírtuk! Íme néhány fogalom, amely minden résztvevőnél fejtörést okozott:

  • Provinciális: a ferencesek helyi, rendtartományi elöljáróját, vezetőjét úgy nevezik, hogy miniszter provinciális (az erdélyi ferencesek provinciálisa Urbán Erik OFM).
  • Klerikus: ferences papnövendék, olyan fiatal, aki teológiát tanulva a papságra készül.
  • Habitus: a szerzetesek földig érő, hosszú ujjú felsőruhája (csuha), amely deréktájon a kordával (erősebb madzag) van átkötve.
  • Dénár: egy fémpénz megnevezése, pontosabban római eredetű ezüstpénz.

Márciusi feladat

A Megerősített Regula szövegével való ismerkedés, annak elolvasása után nézzük meg részletesebben annak első négy pontját:

1. Az Úr nevében! Kezdődik a kisebb testvérek élete – A kisebb testvérek regulája és élete ez….

2. Azokról, akik fel akarják venni ezt az életformát, és felvételük rendjéről…

3. A zsolozsmáról és a böjtről, és arról, hogyan járjanak a testvérek szerte a világban…

4. Hogy pénzt ne fogadjanak el a testvérek…

A Megerősített Regula teljes szövege elérhető az erdélyi ferencesek ofm.ro oldalán vagy letöltve Assisi Szent Ferenc műveit, keressétek ki a Megerősített Regula címet. Amennyiben e két helyen valamilyen okból kifolyólag nem találjátok, akkor írjatok az ofmjatek@gmail.com e-mail-címre, és örömmel elküldjük a szöveget!

Feladat:

1. Fejtsd ki maximum tíz mondatban, hogy szerinted miért fontos, mi a lényege annak, hogy egy szerveződő vallási vagy világi csoportnak legyen szabályzata?

2. Írj a saját vagy a családodban érvényben lévő szabályokról és/vagy arról, hogy mi a szabály (ha van ilyen) a zsebpénzedre vonatkozóan!

+ pont: rajzold, fesd meg valamely számodra szimpatikus regulapontot!

A megoldásokat postán (Oficiul Provincial al Franciscanilor – Ferences centenárium játék, mun. Cluj-Napoca, str. Emile Zola nr. 4, 400112, jud. Cluj) lehet elküldeni, vagy e-mailben várjuk az ofmjatek@gmail.com címre. Elég csak az egyik címre beküldeni!

Örömteli kutakodást és sikerélményt kívánunk!