A mi meséink!

A Szent Imre Római Katolikus Óvoda különleges vendégei

0
704
Fotók: Szent Imre Római Katolikus Óvoda

A kolozsvári Szent Imre Római Katolikus Óvoda adott otthont az elmúlt héten „A mi meséink!” 2020-01-HU01-KA229-078644-es számú projektnek. A projekt célja, hogy a résztvevők szélesítsék és tartalmasabbá tegyék pedagógusi mivoltukat.

Első körben az öt ország résztvevői (Görögország, Bulgária, Spanyolország, Magyarország és Románia) Spanyolországba látogathattak el, ahol megannyi érdekes és új oktatási módszerrel találkozhattak. Második körben Görögországba látogattak, ahol az ottani oktatási rendszer mellett a hely kulturális értékeit is megtekinthették, ami inspirációként szolgál az ottani pedagógusoknak. Harmadik körben Magyarországra látogatott a színes csapat, akik többek között a projekt kiírói is.

Negyedik körben Romániát képviselve a kolozsvári Szent Imre Római Katolikus Óvoda adott otthont a projektnek. Péter Tünde igazgatónőnek és nem utolsó sorban az óvoda alkalmazottainak az volt a céljuk, hogy interaktív és élménydús legyen a Kolozsváron töltött időszak. A hétfői nap a megérkezés és a találkozások napja volt, kedden viszont már az óvodában indult a nap, ahol a gyerekek és pedagógusok egy szép és tartalmas előadással nyitották meg hivatalosan is a hetet. Itt fontos megemlítenünk Bartalis Annát (jelenleg a George Cosbuc Főgimbázium diákja, a másodikos Hassenklasse osztályba jár) az intézmény volt ovisát, aki iskolás feladatai mellett szeretettel fogadta a felkérést és édesanyjával ketten szép székely népviseletbe öltözve angolul köszöntötte a vendégeket, Kolozsvár pár érdekességét és jellegzetességét is megemlítve. Ezt követte a közös farsangi mulatság, kiszebáb égetés.

Kerekasztal megbeszéléssel folytatódtak az események, ahol a tartalom középpontjában a romániai oktatási rendszer állt. E témát követve a pedagógusok ellátogattak a Kolozs megyei Tanfelügyelőségre, ahol Marc Marinela főtanfelügyelő és Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő helyettes fogadta a nagy csapatot. A délután a kulturális élményekről szólt. Ezen élmények szerdán teljesedtek ki Válaszúton és Bonchidán, ahol új festési technikákkal, múzeumlátogatással, a kastély felfedezésével és reneszánsz táncok tanulásával telt a nap.

Csütörtökön ismét az óvodáé volt a főszerep, a külföldi vendégek az intézményben zajló tevékenységeknek lehettek szem- és fültanúi. Ezt követően Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere fogadta a projektben részvevőket, mesélt a polgármesteri hivatal és az az oktatási intézmények közötti tevékenységekről, illetve azok fontosságáról. Délután pedig a Szent Mihály-plébániára sétáltak át a csapatok, ahol László Attila főesperes-plébános mutatta be a templom és a torony szépségeit. Utolsó nap, azaz pénteken a csapat Tordára, a sóbányába, majd ezt követően Gyulafehérvárra látogatott el, ahol az érsekségen Veres Stelian kanonok, gazdasági igazgató fogadta, majd mutatta be a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség csodálatos kincseit. A napot közös vacsorával zárták, ahol többek között sor került a diplomák kiosztására, valamint a köszönő beszédek elmondására.

A projekt tovább folytatódik nemcsak az adott feladatokkal, amelyeket időről-időre minden országnak teljesítenie kell a (mint pl. Meseírás és szerkesztés a Lapoda programban, vagy új oktatási eszközök kitalálása és megalkotása, gyakorlatba ültetése stb.), hanem májusban Bulgáriábam találkoznak ismét a projekt résztvevői, ahol többek közt le is zárják a közös tanulási folyamatot.

A Szent Imre Római Katolikus Óvoda vezetősége