Új színek a kolozsvári Bánffy-palotában

0
786
Gy. Szabó Béla: Önarckép

Gy. Szabó Béla alkotásaiból rendezett kiállítás nyílt február 8-án a kolozsvári Bánffy-palota — a Művészeti Múzeum — emeleti dísztermeiben. A tárlat február 26-ig látogatható. Ugyanaznap a földszinti termekben nyithatta meg kapuit a Barabás Miklós Céh kolozsvári csoportjának éves kiállítása, hetedszer a múzeum falai közt.

Gy. Szabó Béla (1905-1985) grafikusművész, festő, a 20. századi erdélyi képzőművészet meghatározó alakja. A gyulafehérvári születésű grafikus alkotásait a világ nagy köz- és magángyűjteményei, például a Vatikán őrzik.

A tárlat Gy. Szabó Béla hatvankét olajfestményét vonultatja fel, amelyek jelentős részét eddig nem láthatta a szélesebb közönség. A most kiállított festmények elvarázsolnak a színeikkel, impresszionista vonalaikkal. Pompás tájképek, csendéletek, néhány kiváló portré látható. A grafikusként ismert művész, Dante Isteni színjátékának zseniális képbe álmodója pályáját festményekkel kezdte, a korai évekből, főleg az 1940-es évekből származó alkotások sokakat meglepnek, kevéssé ismerősek, az 1985-ben elhunyt művész tehát ma is meglep, lenyűgöz, elvarázsol.

Ferenczy Miklós lelkipásztor, a hagyaték kezelője odaadással szervez Erdély-szerte tárlatokat, őrzi emlékét, vigyáz az egykori műteremlakásra és az alkotásokra. Gy. Szabó Béla hagyatékának gondozója 1986 -2017 között 115 kiállítást szervezett, minden alkalommal a múzeumoknak, galériáknak, gyülekezeteknek és a kiállítást rendezőknek adományoz is a művész munkáiból.

Ugyanakkor a földszinti termekben, a kolozsvári Bánffy-palota időszaki kiállítótermeiben megnyílt a Barabás Miklós Céh kolozsvári csoportjának éves kiállítása. A tárlat a 94 éves romániai magyar hivatásos képzőművészeket tömörítő céh névadója, Barabás Miklós festő emléke előtt tiszteleg halálának 125. évfordulója alkalmából.

A kolozsvári és Kolozs megyei képzőművészek alkotásait tartalmazó nagyszabású kiállítás is február 26-ig látogatható.

Fotó: Feleki István