Ökumenikus imahét Besztercén

0
624

Geréd Péter főesperes-plébános kezdeményezésére 15 évvel ezelőtt indították útjára Besztercén az ökumenikus imahetet: január 18 és 24-ike között hét este hét különféle történelmi egyház templomában, hét történelmi egyház papja és hívei (minden este egy másik egyház a házigazda) együtt imádkoznak a szép és régi, multikulturális, több nemzetiségű és több vallású városban a keresztények egységéért.

A 8. napon, mert imanyolcad, oktáva, minden egyház otthon, a saját templomában imádkozik a keresztények egységéért.

Minden este három pap prédikál: egy magyarul, másik románul, harmadik németül. Mind a hét estén azon papok, lelkészek, akik magyarul vagy németül prédikálnak, a prédikációjuk végén röviden összefoglalják románul is (tehát gyakorlatilag két nyelven prédikálnak) az elhangzottakat a résztvevő egyházak azon román ajkú híveire való tekintettel, akik nem értenek magyarul vagy németül. Megszólalnak minden templomban mind a három nyelven.

Az ökumenikus imaalkalmak sorában szerepel két katolikus templom, egy római katolikus és egy görögkatolikus, két ortodox templom (a városban jelenleg több mint 20 ortodox templom van), két evangélikus: egy szász és egy magyar evangélikus, valamint egy református templom. Az imaest programja minden templomban maximum másfél órát tart. Volt három év szünet a világjárvány miatt, de idén, 2023. január 18-án újraindították, illetve folytatják a közös imát.

Az imahét programja kifüggesztve áll Besztercén minden templom bejáratánál, megjelent a sajtóban, tévében, a plébánia Facebook-oldalán, minden besztercei hívőt invitál, hívogat a közös imára.