Andrea del Verrocchio: Krisztus megkeresztelése

0
1476
Andrea del Verrocchio: Krisztus megkeresztelése (részlet)

Andrea del Verrocchio eredeti neve Andrea di Michele di Francesco de’ Cioni, 1435-ben született Firenze városában. Apja téglaégetőként kereste a kenyerét. A kor művésztanoncaihoz hasonlóan Andrea is egy ötvösműhelyben sajátította el a rajztudása alapjait és a fémöntés technikáját. A szobrászat világába maga Donatello vezette be, akinek segédkezett munkái elkészítésében. A művészet elméleti alapjaival Giuliano di Verrocchio firenzei ötvösmester ruházta fel, akinek a nevét végül fel is vette, hálából a tanításáért. Jelen írásunkban egy olyan munkáját szeretnénk bemutatni, amelyet az egyetlen fennmaradt hiteles festményeként tart számon a művészettörténet. Ennek oka az volt, hogy Verrocchio körül egy nagyszabású alkotócsoport alakult ki. A festmények jó részét a tanítványok alkották meg a mester utasításai szerint. Jelen festmény esetében is, bár nagyrészt Verrocchio saját keze munkája, a bal oldali angyalt az akkor még fiatal Leonardo da Vinci festette meg, és így a festményt ő fejezte be.

A Krisztus megkeresztelése című, fa alapra készített olajfestmény Firenzében látta meg a napvilágot 1475 körül. Jelenleg az Uffizi Galéria tulajdonát képezi.

A festmény központi alakja Krisztus, aki nyugodt testhelyzetben várja, hogy János ráhintse a bűnbánat jelét. János mozdulata ezzel ellentétben dinamikát sugároz, és mély alázattal önti a keresztvizet Jézus fejére. A háttérben messze elnyúló völgy jelenik meg. Krisztus alakjának aprólékos kidolgozása Verrocchio fejlett anatómiai tudását, pontos megfigyelőkészségét és finom fényárnyék-technikáját tükrözi. Krisztus ruháit bal oldalon térdelő angyal tartja a kezében. Az alakok ruháinak színszimbolikája is sokatmondó. János öltözetén a rózsaszín és a kék dominál, ahogyan Jézus levetett ruháin is. A rózsaszín az öröm színe, míg a kék Isten jelenlétének szimbóluma. A középpontban megjelenített Krisztus-alak kendője azonban más utalásokat rejt, ugyanis vörös és fekete színekből áll. A fekete a halál színe, így mintegy előrevetíti szenvedését. A vörös ezzel ellentétben a szeretet, a feltámadás, ugyanakkor a vér és a szenvedés színe is. Összesítve tehát Verrocchio munkája, bár Jézus megkeresztelkedését jeleníti meg, előremutat halálára és feltámadására is.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/2-es számában.