A hitoktatók közt jár körbe a Nagyváradon megáldott Szent Családot ábrázoló ikon

0
913
A Szent Család nálunk is kopogtat. Fotók: Ciucur-Losonczi Antonius Facebook-oldala

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum kápolnájában Böcskei László megyés püspök december 6-án reggel megáldotta azt a Szent Családot ábrázoló ikont, amely a Szállást keres a Szent Család adventi népi ájtatosság keretében „végigjárja” a nagyváradi egyházmegye hitoktatóit – tudósít Ciucur-Losonczi Antonius Facebook-oldalán az eseményen készült képek kíséretében. Az ikon december 23-án érkezik vissza a főpásztorhoz a püspöki palotába.

A nagyváradi egyházmegye Facebook-oldalán egy rövid videót is megosztottak az eseményről. A diákokkal és oktatókkal közösen ünnepelt szentmisét követően Böcskei László nagyváradi megyés püspök kifejtette, hogy ilyenkor arra gondolunk vissza, hogy Mária és József Betlehem környékén barangoltak, de csak egy barlangistállóban húzódtak meg Jézus születésekor, mert senki más nem fogadta be őket. „Ez arra emlékeztet bennünket – fejtette ki a főpásztor –, hogy az Úr Jézus ma is kopogtat. Mária és József ma is úton vannak és kopogtatnak nálad is, és azt kérik, hogy fogadd be őket. Hogy fogadjuk be őket? Úgy, hogy kicsit többet figyelünk rájuk ebben az időben. Helyet készítünk a szívünkben és otthonunkban, befogadjuk Máriát, Józsefet és a kisdedet. A mi otthonunk, a mi szívünk legyen a barlangistálló, legyen az a jászol, ahol megszületik az Úr Jézus.”

A Szent Családot ábrázoló ikont az egyházmegye városaiba és falvaiba viszik el. Minden nap máshol lesz az ikon, egy-egy tanárnőnél, tanárnál, akik a hitoktatást végzik. A püspök arra kérte a diákokat, hogy a napokban gondoljanak az oktatókra, nevelőkre, a szülőkre, a családra. A Szent Család közbenjárását kérte, hogy hozzon békét, örömet és fényességet mindenki számára.