A párbeszédre való nyitottság a legjobb út. Ferenc pápa interjút adott az America magazinnak

2
564
Az America magazin vezető munkatársainak adott interjúban Ferenc pápa többek között az egyházban tapasztalható polarizációról, a nők szerepéről, a püspökök szolgálatáról beszélt. Fotó: CNS/Antonello Nusca, America Media

Az America jezsuita magazin vezető munkatársainak adott, sok témára kitérő interjújában Ferenc pápa elítélte a katolikus egyházon belüli növekvő polarizációt, megerősítette, hogy több nőt kell bevonni az egyházi adminisztrációba, de kizárta ugyanakkor a női papságot, hangsúlyozta az egyes püspökök szolgálatának fontosságát a püspöki konferencia szerepével szemben.

,,Minél nagyobb a polarizáció, annál inkább elveszíti az ember a katolikus szellemet, helyét szektás, szakadár szellem veszi át” — mondta a pápa a jezsuita lap munkatársainak.

,,Ami katolikus, az nem vagy-vagy, hanem is-is, a különbségek ötvözése.” Matt Malone és Sam Sawyer jezsuiták, egyik az America leköszönő, másik a leendő szerkesztője, valamint Kerry Weber vezető szerkesztő, Gerard O’Connell vatikáni tudósító és Gloria Purvis podcast műsorvezető interjút készített Ferenc pápával november 22-én. Az interjú november 28-án jelent meg.

Az abortuszról és arról, hogy az abortusz elleni egyházi tanítás hangsúlyozása, úgy tűnik, politikai pártok mentén szétszakítja és polarizálja a katolikusokat az Egyesült Államokban, Ferenc pápa ragaszkodott ahhoz, hogy a magzat emberi lény, és megismételte azt a nézetét, hogy az abortusz egy emberi lény megölése egy probléma megoldása érdekében. A probléma az egyház számára ,,akkor merül fel, amikor az emberi lény megölésének ezt a valóságát politikai kérdéssé változtatják, vagy amikor az egyház lelkipásztora politikai kategóriákat használ”. ,,Amikor azt látom, hogy egy ilyen probléma, ami bűncselekmény, erősen, intenzíven politikai jellegűvé válik, akkor a pasztorális gondoskodás kudarcot vall a probléma megközelítésében” — mondta a pápa. ,,Nem foglalkozhatunk (az abortusszal) úgy, mintha ez csak egy polgári ügy lenne.” Ferenc pápa nem fejtette ki, hogy szerinte egy püspök vagy pap hogyan magyarázhatja el az egyházi tanítást úgy, hogy az pasztorális, de ne politikai kérdés legyen, és nem nyilvánított véleményt arról, hogy az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának az abortusz elleni küzdelmet kellene-e elsődleges feladatának tekintenie. ,,Ezt a problémát a püspöki konferenciának magának kell megoldania. Ami engem érdekel, az a püspök és a nép kapcsolata, ami szentségi jellegű” — mondta. ,,A lelkipásztori szolgálat szentségi része a lelkipásztor és Isten népe, a püspök és népe közötti kapcsolatban van. Ezt pedig nem lehet a püspöki konferencia hatáskörébe delegálni.”

,,Jézus nem hozott létre a püspöki konferenciákat” — mondta a pápa. ,,Jézus püspököket küldött, és minden püspök a népe pásztora.”

A nők egyházi szerepét illetően Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a felszentelt szolgálat csak férfiak előtt áll nyitva, de az egyháznak van egy női, máriás dimenziója, amely még ennél is fontosabb. Az adminisztratív szerepek azonban — mondta — nem tartoznak egyik teológiai kategóriába sem, az egyháznak több nőt kellene kineveznie ezekre az adminisztratív tisztségekre. ,,Hogy a nő nem lesz lelkész, nem jelent megfosztást” — mondta a pápa. A nők helye, szerepe az egyház ,,tükrének” lenni anyaként és házastársként, ez ,,sokkal fontosabb”. Elismerte, hogy a katolikus egyház nem végzett túl jó munkát e téren, a teológia ezen aspektusának kidolgozásában és magyarázatában.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja és a Vatikán Kínával való kapcsolata vonatkozásában Ferenc pápa ragaszkodott ahhoz, hogy a párbeszédre való nyitottság a legjobb út. Bár sok ukrán és mások is azt szeretnék, ha a pápa név szerint elítélné Oroszországot és Vlagyimir Putyin orosz elnököt, a pápa azt mondta, nem tartja ezt szükségesnek. ,,Ha van egy mártír nép, akkor van valaki, aki mártírkodik.” ,,Miért nem nevezem meg Putyint? Mert nem szükséges, a tény már ismert” — mondta, hozzátéve, hogy ,,a Szentszék álláspontja az, hogy a békére és a megértésre törekszik”. A Szentszék diplomáciája ebbe az irányba halad, és természetesen mindig kész közvetíteni. Ami Kínát illeti, az interjú két nappal azelőtt készült, hogy egy püspököt beiktattak ,,Jiangxi segédpüspökévé”, egy olyan egyházmegyébe, amelyet a Vatikán nem ismer el, és amely kinevezéshez a Vatikán nem járult hozzá. E tény megsértette a Vatikán Kínával a püspöki kinevezésekről kötött vitatott megállapodását. Arra a kritikára, hogy a Vatikán hallgatott Kína emberi jogi jogsértéseiről cserébe azért, hogy beleszólhasson a püspökök kinevezésébe, a pápa azt mondta: ,,Ez nem a beszéd vagy a hallgatás kérdése. Nem ez a valóság. A valóság a párbeszéd vagy nem párbeszéd. És az ember addig a pontig folytat párbeszédet, ameddig ez lehetséges”. ,,Kínával a párbeszéd útját választottam. Ez lassú, vannak kudarcai, vannak sikerei, de nem találok más utat” — mondta Ferenc pápa. ,,Élnek ott keresztények. Gondoskodni kell róluk, hogy jó kínaiak és jó keresztények legyenek.”

Cindy Wooden, CNS

A teljes interjú ITT olvasható

Fordította Bodó Márta

2 HOZZÁSZÓLÁSOK