Tizennyolc éves a nagybányai Háló mozgalom

0
644
Fotók: szentharomsag.ro

A nagybányai Háló mozgalom fennállásának 18. évfordulóját ünnepelték november 21-én, hétfőn a Szentháromság-plébánia Boldog Scheffler János közösségi házában. A meghívott vendégek Nagyváradról érkeztek: Konrád Katalin, a Partiumi Háló Mozgalom vezetője, valamint Konrád Csongor, a mozgalom munkatársa. Szmutku Róbert esperes-plébános köszöntötte a jelenlevőket, majd a váradi vendégek vezetésével foglalkozást tartottak. Az évfordulós találkozó szeretetvendégséggel ért véget. Az alábbiakban Uglár Sándor beszámolóját olvashatják, aki tanúja volt a kibontakozásnak.

2004 májusában, a nagybányai esperesi kerület ifjúsági régiófelelőseként ismerkedtem meg a Hálóval Szatmárnémetiben, ami az I. Partiumi Háló Találkozóhoz kötődik. Abban az időben a helybeli plébánosoknak ismeretlen volt a mozgalom, ezért úgy döntöttünk két másik fiatallal, hogy a rendezvényen képviseljük kerületünket. Útnak indultunk Tóth Artúrral, Csákay Ancával és ott csatlakozott hozzánk Szalontai Edit is, aki a Szentháromság-plébánia nőszövetségét képviselte. Végzős egyetemistaként, a fernezelyi Árpád-házi Szent Erzsébet templomhoz tartozó zsinati „magocskaként” és ifjúsági vezetőként, valamint leköszönő kerületi régiófelelősként, Taizéi imacsoport-felelősként jöttem rá, hogy kerületünknek, egyházmegyénknek szüksége van egy ilyen mozgalomra, amely hidat épít közösségek között, jobban megismerjük, szükség esetén segítsük és támogassuk egymást. Küldetése az egymás iránti teljes felelősség, személyes kapcsolatok és barátságok megteremtése.

Lieb József kanonok-esperes engedélyével július 17-én vendégül láttuk az első portyázókat a minoriták Szent Miklós templomában, ahol számos nagybányai magyar közösség képviseltette magát. Itt alakultak ki azok a személyes kapcsolatok, amelyekre később a kerületet építhettük. Jelen voltak Szeibert András, a Háló Mozgalom egyik alapító tagja, Reinisch Egon történelmi előadó Budapestről, valamint Konrád Katalin, a Partiumi Háló régióvezetője. Mottónk ez volt: „Tartsd meg a törvényt és a törvény megtart Téged!”. Idén 18 éve annak, hogy Polcz Katalinnal megszerveztük az első Háló Klubot, amelyet a Szentháromság-plébánia hittantermében tartottunk a Szent István-torony közelében, amely városunk szimbóluma, és amely nevét egyházmegyénk és egyben Európa védőszentjéről, nemzetünk első keresztény királyáról kapta. Klubunk mottója: „Legyenek egy, amint te Atyám bennem vagy és én tebenned, úgy legyenek ők is egyek mibennünk, s így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem” (Jn 17, 21). Kerületünk 2011 óta kerületünk „Nagybányai Háló Mozgalom” néven működik, célkitűzéseinket szem előtt tartva.

2014-ben jubielumi hálaadó évet ünnepeltünk, amikor mottóként ezt választottuk: „Adjunk hálát a múltért, éljük szenvedéllyel a jelent és tekintsünk bizalommal a jövő felé” (Szent II.János Pál pápa szavai). Az évek során sok neves előadó tisztelt meg jelenlétével és gazdagított minket. 2013 szeptember 14-én szerveztük meg az első Háló klubot Felsőbányán, Laurán Angéla vezetésével. 2010 és 2019 között rendszeres hálós farsangi batyus bált szerveztünk, amelynek állandó mottója: „Evezz a mélyre és vesd ki a hálót!” Jótékonysági akciókat is szerveztünk a Teleki Magyar Ház, a Bányavidéki Új Szó, az Eseperando Egyesület támogatására. Minden évben kirándulást szervezünk a környéken, van működő imacsoport különböző szándékokra, 2018 óta minden év júliusában szentségimádást is szervezünk a mozgalmunkért. 2015 óta rendszeresen szervezzük a „Szállást keres a Szent család” ájtatosságot, kivéve a járvány időszakát, amikor korlátoztuk a találkozásokat. 2018 és 2019-ben első alkalommal magyarországi zarándokutakat szerveztünk, ezek a járvány miatt ideiglenesen leálltak.

Napjainkra sok helyen közösségeink kiöregedtek, családi gondok, nehézségek, háború a közelben, a holnapi nap bizonytalansága… de hol marad a lelki táplálék, a tisztelet? Sok helyen elveszett a bizalom vagy éppen nem tudjuk megérteni egymást… nehéz megtalálni azokat az embereket, akik mellénk álljanak, segítsenek szívvel és lélekkel. Sokan elfutnak a kihívás, felelősség elől. Ezekkel a szavakkal Uram kezedben ajánlom közösségeink sorsát és kérünk, mutasd meg a megfelelő utat és embereket.

Forrás: Nagybányai Szentháromság Római Katolikus Plébánia