Fókuszban a demencia

Új csoportok indulnak a Teréz anya központban

0
440
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Új csoportokat indítanak a Caritas Teréz Anya Nappali Foglalkoztatóközpontjában Marosvásárhelyen. Demenciával élők hozzátartozóinak indul a tizenegy alkalmas támogatócsoport, ahol a gondozók és családtagok mentálhigiénéje is előtérbe kerül. Ugyanakkor újabb szeniorörömtánc-csoportba várják a szépkorúak jelentkezését. Az oktatók olyan mozgásformát kínálnak fel, ami segít a demencia kialakulásának megelőzésében, és alkalmat biztosít a társas kapcsolatok megélésére.

Támogatócsoport indul demenciával élők hozzátartozói számára

A csoportfoglalkozásokat Cosma István és Szigyártó Adrienn pszichológusok vezetik. A beszélgetések során olyan témákat érintenek, mint a demencia mélyebb megértése, a betegség és a családi rendszer, a maradandó én fogalmának tisztázása, gondozási stílusok, kommunikáció, a család segítő és támogató szerepe, a gondozók és családtagok mentálhigiénéje.

A foglalkozássorozat tizenegy alkalomból tevődik össze, amelyek heti rendszerességgel zajlanak. A találkozások időpontjait a szakemberek a jelentkezők igényeihez igazítják. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, mivel a helyek száma korlátozott. Minimum 6, maximum 12 személyt tudnak fogadni a csoportba a Mărăști utca 13. szám alatt.

Regisztrálni és érdeklődni november 30-ig lehet Szigyártó Adriennél a 0265-213 509-es vagy a 0741-258 194-es telefonszámok egyikén, vagy az adrienn.szigyarto@caritas-ab.ro e-mail-címen.

Újabb szeniorörömtánc-csoportba lehet jelentkezni

Kacsó Katinka és Cosma István oktatók olyan mozgásformát kínálnak fel a szépkorúak számára, amely mindamellett, hogy örömet okoz, kíméletesen mozgatja át a szervezetet, serkenti az agyműködést, így segít a demencia kialakulásának megelőzésében, és kiváló alkalmat biztosít a társas kapcsolatok megélésére.

A szeniorörömtánc nem tanfolyam, sokkal inkább egy olyan táncklub, ahol páros táncokat, körtáncokat, sortáncokat, négy- vagy hatpáros táncokat és kontratáncokat tanulhatnak a résztvevők egyedi koreográfiák mentén. A tánctanulás változatos stílusú, különböző korokból és kultúrákból származó zenére történik. Felcsendülnek klasszikus művek, népzene, régi és új slágerek, keringők, polkák, tangók, indulók, szving, rock and roll és latin ritmusú dallamok.

A részvételhez nem szükséges sem előzetes tánctudás, sem állandó partner, mivel a találkozások során mindig az éppen jelenlévők táncolnak együtt a nemek arányától függetlenül. Nincs szükség különleges öltözetre sem, csupán egy pár kényelmes cipőre. A trénerek szeretettel várnak minden olyan időskorút, aki szeret vagy szeretne megtanulni táncolni, és szívesen csatlakozna egy baráti közösséghez.

Az alkalmak csütörtökönként délelőtt 10−11, illetve 11:30–12:30 között lesznek a Caritas Házban, a Mărăști utca 36. szám alatt. A csoportba maximum 23 személy jelentkezését várják. Érdeklődni és jelentkezni Kacsó Katinkánál lehet a 0741-258 194-es vagy a 0265-213 509-es telefonszámok egyikén, munkanapokon 8 és 16 óra között.

Orbán Júlia, Gyulafehérvári Caritas