Pergolesi Stabat Mater művét adták elő a nagybányai Szentháromság-templomban

0
510
Stabat Mater Nagybányán. Fotók: szentharomsag.ro

Giovanni Battista Pergolesi zeneszerző Stabat Mater című művét adta elő a nagybányai Szentháromság-templomban mindenszentek ünnepén, november 1-jén, kedden 19 órakor Vári Renáta Orsolya, a város szülöttje, a Craiovai Állami Opera szopránénekese, valamint Anca Aluaș, a Kolozsvári Állami Opera mezzoszopránja, Péter Bernadette karmester vezényletével.

Az 1710-ben született, 26 éves Pergolesi a Stabat Matert életének utolsó heteiben, 1736-ban szerezte, és közvetlenül a tuberkulózis szövődményeként bekövetkezett halála előtt fejezte be Pozzuoliban, egy ferences kolostorban.

A 18. század első felében komponált Stabat Mater egy lelki duett, amely Szűz Máriáról, Krisztus anyjáról szól. Olyan nemesek rendelték ennek megírását, akik jótékonysággal és alamizsnálkodással szolgálták az egyházat. Az ihletet Michelangelo Buonarroti Pieta nevű alkotása, de különösen a Jacopone da Todi 13. századi Stabat Mater című imája adta. A mű fő témáját a Szűzanya képezi, aki magát az emberiség bűneiért feláldozó Fiának szenvedéseit nézi, Jézus holttestét tartja karjai között. Egyetlen hívő sem tarthatná vissza könnyeit, a fájdalmas Szűzanya láttán. Az ima vers formájában épül fel. A versszakok meditatív, nosztalgikus jellegűek, belső érzéseket keltenek, amelyek célja, hogy minden ember lelkét közelebb vigyék a Szent Szűzhöz és az Úr Jézus Krisztus megváltó szenvedéséhez.

A Stabat Mater 12 részből áll. A zenei felépítés célja az, hogy a költői szöveggel együtt szívszorító képet adjon a Golgotáról: szomorúság, sírás, jajveszékelés, sóhaj, baj, reményvesztettség – ezek mind fellelhetőek benne. De ugyanakkor ott van a tiszta szeretet, a jobb sors, a feltámadás reménye is.

Forrás: szentharomsag.ro