A lippai és temesújfalui plébániát látogatta meg a temesvári püspök

0
661
Fotók: gerhardus.ro

A Temesvárról Lippára vezető utat jól ismerik azok a római katolikus hívek, akik rendszeresen részt vesznek a Máriaradnára szervezett zarándoklatokon, mivel a két település, Lippa és Radna egymással szemben, a Maros folyó jobb és bal partján fekszik. Október 20-án és 21-én Pál József Csaba temesvári megyés püspök az Arad megyei lippai és temesújfalui plébániákat kereste fel.

Mindkét egyházközség pasztorációját Cădărean Ion lippai plébános látja el. A vizitáció első napján délután a lippai plébániatemplomban a megyés püspök szentmisét mutatott be, amelyen Király Árpád marosi főesperes, arad-ségai plébános és a helyi lelkipásztor koncelebrált. A közösség nevében a főpásztort a plébános és Wonerth Loránd, a lippai Caritas szervezet ügyintézője, a plébánia egyháztanácsának tagja köszöntötte. A szentmise zenei szolgálatát Strenger Stefan kántor látta el.

„Jézus azt mondta: Azért jöttem, hogy tüzet dobjak a földre. Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon? De miféle tűz ez? Jézus szeretetének tüze. A gyakorlatban ez a következőképpen valósul meg: eljövünk a szentmisére, sokan szentáldozáshoz is járulnak, ahol befogadjuk Jézust, befogadjuk az ő szeretetét, és ezt a szeretetet később meg akarjuk osztani, hogy eljusson a többi emberhez is” – fogalmazott homíliájában a főpásztor. A szentmise után a püspök a templomban találkozott a gyermekek csoportjával. Az ifjúsági csoport tagjaival a plébánia közösségi termében beszélgetett Mindkét találkozón részt vett Király Árpád marosi főesperes és Baum Melinda, a marosi főesperesség területén zajló család- és felnőttpasztoráció felelőse. Az este folyamán Pál József Csaba a Hildegardis Wulff Házban találkozott a lippai Caritas szervezet tagjaival. Itt a munkacsoport nevében a püspököt Imogen Tietze, a karitatív szervezet koordinátora fogadta, aki úgy fogalmazott: a főpásztort mindig szívesen látják a Hildegardis Házban, nemcsak mint lelkipásztort, hanem mint barátot is.

Másnap délelőtt a megyés püspök a lippai plébánia munkatársaival, utána pedig Florin Fabius Pera polgármesterrel találkozott. Délben a főpásztor a temesújfalui plébániához tartozó Temesfüves filia templomában mutatott be szentmisét, ahol a hívek örömmel üdvözölték. A liturgia keretében Strenger Ștefan kántor az egyházmegye legrégebbi orgonáját szólaltatta meg, amely Franz Anton Wälter temesvári orgonaépítő mester műhelyében készült és a levegőt kézi meghajtással kell hozzá biztosítani. A szentmisén jelen volt Gheorghe Dorel Carcea temesfüvesi polgármester. Visszatérve a lippai plébániára, további megbeszélésre került sor a Rózsafüzér társulat, valamint az egyháztanács tagjaival, ezeken a találkozókon részt vett Tari M. Böbe schönstatti nővér, egyházmegyei család- és felnőttpasztorációs referens is.

Forrás: a temesvári püspökség sajtóirodája