Hálaadó szentmisével ünnepelték a megújult nagyvárad-szőllősi templomot

0
1033
Fotók: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

A több éven át tartó templomfelújítás befejezéseként hálaadó szentmisét tartottak Nagyvárad-Szőllősön. A magyar kormány támogatásának köszönhetően megszépült a templomkert, annak környezete, körmeneti járdát készítettek, és visszakerült Szűz Mária, Szent István valamint Szent Imre herceg szobra is a portálé fölé.

Az október 2-án tartott ünnepi szentmisét Böcskei László megyés püspök celebrálta, majd ő is szentelte fel a megújult istenházát. „Célunk az kell legyen, hogy együtt építsük Isten országát itt a Földön, a közösségben, ahová tartozunk. Közösen kell cselekednünk ennek érdekében, még akkor is, ha különféle megpróbáltatások nehezítik meg a mindennapjainkat. Isten házának a szépítése állandó feladatunk kell, hogy legyen tehát, de nem csak a kőfalaké, hanem az is fontos, hogy élő kövekből építsünk szentélyt az Úrnak” – fogalmazott prédikációjában a főpásztor. Az ünnepségen a közösség ifjúsága és kántoruk meglepetésműsorral színesítették az alkalmat.

Kruzslitz Imre plébános elmondta: hosszú évek munkájának gyümölcsét ünnepelték most. A karzat korábban balesetveszélyes volt, azt is meg kellett újítani, a 18. századi kapu is visszakerült a helyére, immár restaurálva. A Szentháromság tiszteletére felszentelt templom Nagyvárad legrégebbi római katolikus temploma, közössége 300 lelket számlál. Váradszőllős a történelem során különálló kis faluként működött, elősosorban mezőgazdálkodással foglalkoztak az ott élők, a terményeket pedig Nagyváradon értékesítették. Koherens közösségként működtek a 20. századig, ám a kommunista falurombolás ezt a települést sem kerülte el, a házak nagy részét lebontották, tömbházakat húztak fel helyettük és Nagyváradhoz csatolták. A megújult templom ugyanakkor a helyi magyar katolikus közösség nemzeti és hitbeli identitásához való erős hűségét, ragaszkodását bizonyítja és megmaradását erősíti.

A restaurálást követően a munkálatokról korábban ITT írtunk.

Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye; Erdon