A nyugati egyház mindennapjairól beszélgettek Kaplonyban

0
1070
Fotók: Csizmár Antal

Miként van jelen az egyház Nyugaton? E témában tartott előadást augusztus 17-én, szerdán este Tempfli Imre plébános Kaplonyban, a Szent Antal-templomban. A község szülötte és díszpolgára, a nyugati egyházban szolgálatot teljesítő lelkipásztor a különböző irányvonalakat, kihívásokat ismertette az esti szentmise után. Tempfli Imre a nyugati magyar misszióban tevékenykedik: Stuttgartban lelkipásztor, a misszióról vallja: ,,van egy bipolaritás, egy paradox dolog is: egyfelől tudni kell, ki honnan érkezik, másfelől pedig mindenki egyforma kell legyen, tehát ki kell alakítani egy úgynevezett MI-érzést, hogy a szatmári, az erdélyi, a délvidéki, a felvidéki, az anyaországi, mindenki jól érezze magát”, mondta portálunknak tavaly. Most szülőfalujában beszélt nyugati tapasztalatairól. Az előadást szabad beszélgetés követte.

A község díszpolgára, Tempfli Imre plébános tartott gondolatébresztő előadást a nyugati egyház előtt álló kihívásokról. Tempfli Imre Kaplony szülötte, aki a középiskolát Nagykárolyban, teológiai tanulmányait Gyulafehérváron végezte. 1979-től segédlelkész volt Máramarosszigeten és Nagybányán, majd lelkészként szolgált Alsóhomoródon. Ezt követően rövid ideig Gyulafehérváron tanított a szemináriumban, majd 1990–1993 között Rómában egyháztörténeti tanulmányokat folytatott. 1994-ben szerzett teológiai doktorátust Budapesten. A szatmári egyházmegyében dolgozott 1993-ban, 1994 áprilisától a Kirche in Not katolikus segélyszervezet munkatársa lett Németországban, azóta Nyugat-Európában él.

Előadásában szót ejt egyebek mellett arról, hogy a média mennyire képes egyházellenes hangulatot teremteni és milyen erősen képes befolyásolni a hívők egyházképét. Megemlítette továbbá, hogy három viselkedésmintázat alakult ki a nyugatias egyházban. Figyelmeztetett ezek visszásságaira, ugyanakkor megoldásokat is ajánlott arra nézve, miként védekezhetünk ezek további térhódítása ellen. Az előadást követő közös gondolkodás nem húzódott ugyan túl hosszúra, azonban a célját mindenképpen elérte: a jelenlévők válaszokat kaptak kérdéseikre, miközben gondolatébresztő témákról esett szó.

Forrás: Megyeri Tamás Róbert/Kaplony blogja; Romkat.ro