Add egy napodat a békéért! – zarándoklatra hívnak

0
967
Fotó: Thaler Tamás

Idén a békéért ajánlják az augusztus 13-ára tervezett 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot. A csatlakozók számának növekedése igazolja, hogy ez a fajta közösségi élmény, a közös célért való tenni akarás egyre többeket mozgat meg.

Az erdélyi és magyarországi Mária Út Egyesület kilencedik éve már, hogy minden évben megszervezi az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot a Mária Úton. Évről-évre egyre többen csatlakoznak, hirdetve a zarándoklás régi-új hagyományát itthon és külföldön egyaránt. A csatlakozók számának növekedése igazolja, hogy ez a fajta közösségi élmény, a közös célért való tenni akarás egyre többeket mozgat meg, egyre többekben fogalmazódik meg, hogy valamilyen többlettel, lelki tartalommal töltsék meg aktív szabadidős tevékenységeiket. A zarándoknap idén is átöleli az egész Kárpát-medencét. Zarándoklatok lesznek ezen a napon Magyarországon, Ausztriában, Felvidéken, Erdélyben, Délvidéken és Muravidéken is.

„Az elmúlt két év sok változást hozott. A rendkívüli helyzet megélése sokakat indított belső útra, igazi önfejlődésre. Augusztus 13-án mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy útra keljen és imádkozzon a békéért. A békétlenség sokféle formája emészti, próbálja meg, töri össze sok ember életét. Most, hogy ilyen közel érezhetjük, tapasztalhatjuk a háború pusztító hatását, fontos imádkoznunk a nemzetek, a családok, az emberek, Isten és ember közötti, valamint mindannyiunk belső lelki békéjéért” – biztatnak a szervezők. Egy zarándoklat során megoszthatjuk zarándoktársainkkal fájdalmunkat vagy örömünket, tanulhatunk egymás hibáiból, megoldást, eszközt adhatunk az útkeresők kezébe, ezért remélik, hogy sokan csatlakoznak az eseményhez.

Augusztus 13-án Csíksomlyóra, Csíkkarcfalvára, Futásfalvára, Sepsiszentgyörgyre, Gyergyószárhegyre, Marosvásárhelyre terveznek zarándoklatot, augusztus 15-én Kolozsvárra, augusztus 27-én Tusnádfürdőre, Sóváradra, Székelyudvarhelyre, Gyimesbükkre, valamint a Partiumban Nagykárolyra, Tasnádra és Szilágysomlyóra.

A csíksomlyói zarándoklat programja:

13:00 A zsögödi plébániától indulás az alcsíki zarándokokkal
14:00  A csíkdelnei Szent János templomtól indulás a felcsíki zarándokokkal
14:30, 15:00 A Szent Kereszt és a Szent Ágoston plébániáktól indul a keresztalja 
17:00 Béke Keresztútja a Kegytemplomban  
18:00 Hálaadó szentmise  
20:00 Virrasztás a békéért a Kegytemplomban reggel 7:30-ig.
Érdeklődni és jelentkezni lehet IDE vagy IDE kattintva, illetve telefonon:

Székelyföldön: Péterfi Attila- Csongornál, 0744 639138
Partiumban: Leitner Istvánnál, 0742 042031
Csíkszeredában: Ferencz Attilánál, 0742 596834.

Péterfi Attila-Csongor 1Úton koordinátor