Ferenc pápa bejelentette, hogy nőket fog kinevezni a Püspöki Kongregációba

1
868
Ferenc pápa és Raffaella Petrini nővér. Fotó: Vatican News

Ferenc pápa a Reuters hírügynökségnek adott interjújának harmadik részében beszélt a nők Római Kúriában betöltött szerepének bővítésével kapcsolatos terveiről, a „Praedicate evangelium” kezdetű új apostoli konstitúcióról és arról, hogy mely vatikáni intézményekbe lehetne világi vezetőket kinevezni.

Ferenc pápa a Reuters tudósítójának, Philip Pullellának adott interjújában bejelentette, hogy két nőt kíván kinevezni a Püspöki Kongregációba, akik így részt vesznek az új püspökök kiválasztásának folyamatában. A beszélgetés harmadik részében beszélt a nők Vatikánbeli jelenlétéről, valamint a „Praedicate evangelium” kezdetű új apostoli konstitúcióról, amely megreformálja a Római Kúriát, továbbá arról, hogy mely dikasztériumokat, azaz vatikáni hivatalokat lehetne a jövőben világi férfira vagy nőre bízni. 

„Jelenleg a kormányzóság helyettes kormányzója szerzetesnő. Most két nő kerül a Püspöki Kongregációba, a püspökválasztási bizottságba. Így a dolgok egy kicsit megnyílnak” – jegyezte meg Ferenc pápa. Majd hozzátette, hogy a jövőben lehetőségét látja annak, hogy laikusokat nevezzenek ki bizonyos vatikáni hivatalokba, például a Világiak, a család és az élet dikasztériumába, a Kulturális és oktatási dikasztériumba vagy a Vatikáni Apostoli Könyvtár vezetésére. A pápa felidézte, hogy tavaly Raffaella Petrini nővért nevezte ki a Vatikáni Kormányzóság második vezető pozíciójába, így ő lett az első nő, aki betölti ezt a pozíciót.

Nők a Római Kúriában

Még 2020 januárjában a pápa Francesca di Giovannit nevezte ki az Államtitkárság államokkal és nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolatokért felelős szekciójának a multilaterális területtel foglalkozó titkárhelyettesévé, ami szintén első alkalommal fordult elő. Szintén Ferenc pápa nevezte ki a francia Nathalie Becquart nővért, a Jézus Krisztus misszionáriusai xavéri intézet tagját a Püspöki Szinódus altitkárakának és Alessandra Smerilli nővért, a Segítő Szűz Mária Don Bosco Nővérek rend tagját az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériumának altitkárának. Carmen Ros Nortes nővér pedig a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Dikasztériumának altitkára lett.

Emellett több más világi nő már magas rangú pozíciót tölt be a Vatikánban, köztük Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeumok első női igazgatója; Linda Ghisoni és Gabriella Gambino, mindketten a Világiak, a család és az élet dikasztériumának altitkárai; és Emilce Cuda, a Pápai Latin-Amerika Bizottság titkára. Továbbá Nataša Govekar a Kommunikációs Dikasztérium Teológiai-Lelkipásztori Irodájának igazgatója, míg Cristiane Murray a Szentszéki Sajtóterem igazgatóhelyettesi posztját tölti be. Mindegyiküket a jelenlegi pápa nevezte ki.

Forrás: Vatican News

1 HOZZÁSZÓLÁS