Három nő is van a Püspöki Kongregáció frissen kinevezett tagjai között

0
972
Raffaella Petrini nővér, Yvonne Reungoat nővér és Maria Lia Zervino. Fotó: ANSA/Vatican News

Ferenc pápa szerdán három nőt is kinevezett a Püspöki Kongregáció tagjai közé: Raffaella Petrini nővért, Vatikán Városállam kormányzóságának főtitkárát, Yvonne Reungoat nővért, a Segítő Szűz Mária leányai egykori főelöljáróját, valamint Maria Lia Zervino világi hívőt, a Katolikus Nőszervezetek Világszövetségének elnökét. Ők is részt vesznek majd az egyházmegyés püspökök kiválasztásában.

A Püspöki Kongregációba kinevezett többi tag: a svéd Anders Arborelius bíboros, Stockholm püspöke; Jose F. Advincula, Manila érseke, Fülöp-szigetek; José Tolentino de Mendonça, a Római Szent Egyház levéltárosa és könyvtárosa; Mario Grech, a Püspöki Szinódus főtitkára, továbbá püspökök, akiknek bíborosi kinevezését a közelmúltban jelentették be: Arthur Roche, az Istentiszteleti és Szentségi Dikasztérium prefektusa; Lazzaro You Heung-sik, a Papi Dikasztérium prefektusa; a francia Jean-Marc Aveline, Marseille érseke; az olasz Oscar Cantoni, Como püspöke; valamint Dražen Kutleša, a horvátországi Split-Makarska érseke és Paul Desmond Tighe, a korábbi Kultúra Pápai Tanácsának titkára; Dom Donato Ogliari bencés szerzetes, a Falakon kívüli Szent Pál apátság apátja és az olaszországi Montecassino területi apátság apostoli adminisztrátora.

Egy héttel ezelőtt a Reuters hírügynökségnek adott interjújában Ferenc pápa már előre jelezte, hogy nőket nevez majd ki a Püspöki Kongregációba, akik ezután részt vesznek az új egyházmegyés püspökök kiválasztásának folyamatában.

Forrás: Somogyi Viktória/Vatican News