Keresztelő Szent János Krisztusra mint életünk értelmére mutat

0
1046

Keresztelő Szent János születésének ünnepén templombúcsúra gyűltek össze a brassói hívek a helyi ferences templomban. A búcsús szentmisén Bőjte Mihály, a csíksomlyói kolostor házfőnöke magyarul, míg Guia Hugó, a kegyhely igazgatója román nyelven mondott szentbeszédet. Az ünnep üzeneteként elhangzott: a mai élet körülményei között is szükség van a Keresztelő Jánoséhoz hasonló hivatásból fakadó magatartásra. Szükség van arra, hogy úgy mutassunk rá Krisztusra, mint az életünk értelmére.

Több tucatnyian gyűltek össze a brassói hívek június 23-án, csütörtökön délelőtt a brassói Keresztelő Szent János ferences templomba. Az Úr Jézus előfutáraként is emlegetett szent ünnepén tartott búcsús szentmise prédikációját magyar nyelven Bőjte Mihály, a csíksomlyói ferences kolostor házfőnöke mondta, akinek gondolatait román nyelven Guia Hugó, a kegyhely igazgatója tolmácsolta. Bőjte Mihály rámutatott: amikor egy szentet ünneplünk, a halála napjáról szoktunk megemlékezni. Ugyanis a halál napja, az illető szent megdicsőülésének ünnepe, a mennyországi örök élet kezdete. Keresztelő Jánossal kivételt tesz az egyház.

„Az ő nagyságát az is kiemeli, hogy nemcsak a vértanúsága napját, hanem a születését is megünnepeljük. A szentek életéről könyveket szoktak írni, történeteket, legendákat mesélnek el. Keresztelő Jánosról a Könyvek Könyve, a Szentírás emlékezik meg, és az Úr Jézus előfutáraként mutatja be. Legfőbb jellemvonásaként ezt emelhetjük ki, hogy életének minden mozzanata az Úr Jézusra mutat. Keresztelő János születésének hírére összegyűltek a rokonok, szomszédok. Az ő ünnepén hasonlóképpen gyűlünk össze mi is a szentmisére, hogy tanuljunk tőle” – mondta a ferences szerzetes. Kiemelte: Keresztelő Szent János nyilvános fellépésében a legfontosabb cselekedete a bűnbánat hirdetése volt. Ennek legszebb megnyilvánulása pedig, amikor rámutatott az Úr Jézusra: „Íme az Isten Báránya. Íme aki elveszi a világ bűneit. Őt hallgassátok.”

Megjegyezte: Nincs ennél szebb és fontosabb feladat, mint másokat önzetlenül Krisztushoz vezetni.

„Valójában a keresztény ember hivatása és feladata hasonló ahhoz, amit Keresztelő Jánost tett. Minden megkeresztelt embernek feladata rámutatni az Úr Jézusra. Az tény, hogy a keresztény élet néha Keresztelő János pusztájához hasonlít. Ugyanis kevesen vesznek erről tudomást. Kevesekhez jut el a sürgető felszólítás, hogy Isten országának építésében minden megkeresztelt emberre szükség van. Ugyanakkor sok elhangzott buzdítás, tanítás pusztába kiáltott szó lesz, mert nehezen talál termékeny talajra a ránk bízottak lelkében. Mégsem adhatjuk fel a küzdelmet. Nehézségek árán is ki kell tartanunk a keresztény élethivatásban. Szavainkon, de még inkább cselekedeteinken, döntéseinkben előbb-utóbb meglátszik, nyilvánvalóvá lesz, hogy csak a nevünkben vagyunk-e keresztények, vagy valóban Jézushoz tartozunk és minden mozdulatunk rá mutat. A mai élet körülményei között is szükség van a Keresztelő Jánoséhoz hasonló hivatásból fakadó magatartásra. Szükség van arra, hogy úgy mutassunk rá Krisztusra, mint az életünk értelmére” – hangsúlyozta az ünnepi szónok. Hozzátette: Keresztelő Jánossal együtt kell hirdetnünk: íme őt hallgassátok, mert az Úr Jézusnak számunkra is van mondanivalója, van útmutatása, csak arra van szükség, hogy mindez halló fülekre, és befogadó szívekre találjon. „Tartozzunk mi is azok közé, akik ezt befogadják” – zárta gondolatait Bőjte Mihály.

A brassói Keresztelő Szent János ferences templom búcsúján több ferences testvér és plébános ünnepelt együtt a helyi hívekkel.

Bíró István, az Erdélyi Ferences Rendtartomány sajtóreferense

Fotó: Erdélyi Ferencesek