Ferences ki mit tud

0
1181

Kedves VI−X. osztályos diákok! A vetélkedő célja az volt, hogy játékos feladatok által közelebb hozzuk a 800 éves ferences lelkiség és történet részleteit, különösen az erdélyi vonatkozásokra összpontosítva. A játék végéhez érve itt olvashatjátok a májusi játék lehetséges megfejtéseit, illetve a júniusi tematikát és a feladatokat.

A májusi feladatok megoldásaihoz a következőket lehetett írni:

1. Válaszd ki a két említett kolostor közül a számodra szimpatikusabbat, és írj két-három új információt a történetéről, jellemzőiről!

A székelyudvarhelyi ferencesekről azt még tudtátok-e, hogy:

  • a mostani templom alapkövét 1730. augusztus 10-én tették le, és 1783. június 29-én szentelték fel Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére?
  • jellegzetes, kettős tornya 1771-ben épült?
  • a Collegium Seraphicum (ferences kisszeminárium) iskoláztatást és hivatás-utánpótlást kívánt elősegíteni az 1916−1948 közötti időszakban (a rend javára)?

A gyergyószárhegyi ferencesekről azt még tudtátok-e, hogy:

  • a kolostor alapítója id. Lázár István gróf-kapitány volt, akinek a támogatásával megkezdték a kolostor építkezési munkálatait 1642-ben?
  • a kolostor több alkalommal vált lángok martalékává: 1707-ben, 1742-ben és 1872-ben?
  • a kolostor udvarában a Dévai Szent Ferenc Alapítvány (egyik) gyermekotthona működik?

2. Írd meg/oszd meg velünk az udvarhelyi vagy szárhegyi látogatásod élményét! Ha még egyik helyen sem jártál, kérdezz meg valakit a környezetedből, és írd meg az ő benyomását. Vagy: mutasd be a két helyszín valamelyikét, úgy, ahogy te látod.

Köszönjük a sok-sok kreatív munkát, megosztást!

Íme a júniusi hónap tematikái, feladatai: a szászsebesi és brassói ferencesek

Szászsebesen a középkorban domonkosok telepedtek le, akik felépítették a mai ferences templomot és kolostort. Az adatok szerint a 16. század elején a ferencesek is jelen voltak a helységben. A reformáció következtében a templomot kétszáz évig nem használták, 1731-ben átvették a visszatérő ferencesek az újjászervezett plébániát, majd Mária Terézia segítségével felújították a templomot és a kolostort. A kolostornak és a plébániának mindig kis létszámú közössége volt, akik különböző nemzetiségnek voltak a tagjai. Napjainkban a hívek közössége kb. 60 fő, valamint itt van a rendtartomány növendékháza is.

Brassóban a ferenceseket 1506-ban említik egy helyi plébánossal való perlekedés kapcsán. A reformáció idején, 1530-ban kiűzték őket a városból, majd 1718-ban térhettek újra vissza, és megkapták a Szent János-templomot. Innen is deportálták a rendtagokat Máriaradnára 1951. augusztus 20-án éjszaka. Néhány évvel később, 1956-ban Hajdú Leánder ferencest visszaengedték Brassóba a templomi szolgálatra, aki ott is halt meg 1987. október 23-án. Jelenleg a csíksomlyói kolostor szerzetei látják el hetente a lelkipásztori szolgálatot.

Feladat:

1. Válaszd ki a két említett kolostor közül a számodra szimpatikusabbat, és írj legalább két-három olyan új információt a történetéről, jellemzőiről, amelyek nem olvashatóak a fenti szövegben!

2. Írd meg/oszd meg velünk a szászsebesi vagy brassói látogatásod élményét! Ha még egyik helyen sem jártál, kérdezz meg valakit a környezetedből, és írd meg az ő benyomását. Vagy: mutasd be (bármilyen technikát alkalmazva: rajz, festés, grafika, pontozás, netán fénykép vagy makett) a két helyszín valamelyikét, úgy, ahogy te látod.

Korosztály: VI−X. osztály, egyéni részvétellel.

A megoldásokat postán (Oficiul Provincial al Franciscanilor – Ferences ki-mit tud játék, 400112 Cluj-Napoca, str. Emile Zola nr. 4, jud. Cluj) vagy e-mailben az ofmjatek@gmail.com címre várjuk. Elég csak az egyikre beküldeni.

Beküldési határidő: minden hónap 30. napja.

Örömteli kutakodást és sikerélményt kívánunk!
Ne feledjétek: ez az utolsó feladat, ezután majd az eredményhirdetés következik!