Több közösség, egymás gondját viselve

0
869
Fotók: Gerhardus.ro

Május hónap közepén Pál József Csaba megyés püspök megkezdte a temesvári egyházmegyében az idei évre tervezett főpásztori látogatásainak sorozatát. Május 15-én és 16-án a Temesvár-erzsébetvárosi plébánia vendége volt. A plébánián több szerzetesrend, közösség működik együtt – a főpásztor többek közt ennek szépségét, különlegességét emelte ki prédikációjában.

A látogatás megnyitó szentmiséjén a megyés püspököt a hívek nevében P. Barazsuly István SDS plébános üdvözölte, és kiemelte: egy évvel ezelőtt, május 15-én Rómában boldoggá avatták Johann Baptist Jordant (Keresztről nevezett Ferenc; 1848–1918), az Isteni Üdvözítő Társasága rend (szalvatoriánusok, azaz SDS) alapítóját. Így az idei évfordulót a főpásztori vizitáció is emlékezetessé teszi. Pál József Csaba homíliájában úgy fogalmazott: hasznos és szép, hogy egy plébánián belül több közösség létezik, ahogy a Temesvár-erzsébetvárosiban is, ahol szalvatoriánus szerzetesek, az Assisi Szent Ferenc Leányai kongregáció tagjai, Schönstatti Mária-nővérek, Thouret Szt. Johanna Antida irgalmas nővérek, valamint a kármelita lelkiségi mozgalom, a Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége (TEKMEK), továbbá a hivatásokért létrejött imaháló tagjai tevékenykednek.

„Az egyháznak és a plébániának több közösségből kell állnia. Ha egy közösség tagjai vagyunk, akkor ismerjük egymást, tudjuk, hogyan segíthetünk egymásnak, hogyan viseljük együtt a gondokat és hogyan osszuk meg egymással örömeinket” – hangsúlyozta a megyés püspök. A szentmisét követően Pál József Csaba a plébániai közösséghez tartozó gyermekekkel és fiatalokkal találkozott. A gyermekeknek éneket tanított, a fiatalokkal való megbeszélés témája pedig a szinodális folyamathoz kapcsolódott, hiszen a főpásztor arra a kérdésre várt választ a résztvevőktől, hogy milyennek látják a ma egyházát és milyennek szeretnék látni azt a jövőben. A vizitáció másnapján, május 16-án a megyés püspök a gyüregi filiát kereste fel, ahol délben szentmisét celebrált a helyi kápolnában, a délután folyamán pedig a plébánián a rózsafüzér társulat tagjaival, az alkalmazottakkal és munkatársakkal, valamint az egyháztanács tagjaival találkozott. Este a főpásztor Gyüregen a Szentháromság görögkatolikus szerzetesi közösség tagjait kereste fel. A vizitáció következő állomása a csanádi plébánia, amelyet május 29-én és 30-án keres fel a temesvári főpásztor.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája