Ifjúsági lelkinap, húsvéti misztériumjáték, virágvasárnap Nagyváradon

0
1017

Mit jelent és miért fontos számodra a kereszténység? Te mit tudnál tenni, mit teszel szívesen az egyházért? — Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vitattak meg a nagyváradi egyházmegye által szervezett ifjúsági rendezvényen, amelyen Böcskei László megyés püspök is szólt a fiatalokhoz. Kiemelte: ez az időszak, a keresztény életre való felkészülés meghatározó a fiatalok életében. Fontos, hogy nyissák meg szívüket és lelküket Isten előtt, hogy megtapasztalhassák jelenlétét, legyenek az örömhír terjesztői és tudjanak lelkesen tanúságot tenni a hitükről.

Az ifjúsági nap lezárásaként húsvéti misztériumjátékot mutattak be. A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye meghívására a Szigligeti Színház Lilliput Társulata bérmálkozó és konfirmandus fiatalokkal húsvéti misztériumjátékot adott elő a székesegyházban. A Lázár történetét megelevenítő előadás a húsvétra hangoló ifjúsági lelkinap keretében 60 fiatal és 10 bábszínész közreműködésével jött létre Dió Zoltán rendező, valamint Fehérvári Lilla és Varga Imre zenei koordinálásával. (Videó: https://fb.watch/citjr7LtkY/)

Virágvasárnap délelőtt a püspöki palota előtt áldotta és szentelte meg Böcskei László megyés püspök a barkákat. „Ma azért gyűltünk össze, hogy az egész egyházzal együtt lélekben előre átéljük Urunk húsvéti misztériumát, szenvedését és feltámadását. Ezt a misztériumot akarta beteljesíteni amikor felment városába, Jeruzsálembe. Szívünk élő hitével és odaadásával emlékezzünk meg erről a bevonulásról, hogy feltámadásának és örök életének részesei is lehessünk” — mondta a főpásztor.

Ezt követően a székesegyházban celebrált ünnepi szentmisében a főpásztor örömét fejezte ki, hogy két év kihagyás után ismét korlátozások nélkül ünnepelhetnek. Kiemelte, hogy a keresztény ünnep nem csak az emlékezésről szól, hiszen ez olyan életbe vágó esemény, amely elől nem zárhatja el magát a ma keresztény embere sem. A Jézust körülvevő tömegben kell megtalálni a helyünket, hogy az őszinte önvizsgálat során mindenki felismerhesse, mit tesz ma az ember Jézus követésének az útján hogyan tudja felvállalni a Golgota felé tartó Messiás követését. Egy ilyen állásfoglalás vezethet el majd húsvét felismeréséhez. Csak így tapasztalhatjuk meg húsvét megújító erejét.

Ha őszintén megtaláljuk a Jézushoz vezető lépéseket, vele együttérezni, együtt szenvedni is tudunk, és így vele együtt támadhatunk fel.

Az ünnepi szentmisében Szent Lukács evangéliumából csendült fel Urunk szenvedéstörténete, a passió Kristófi János székesegyházi karnagy vezetésével.

Forrás és fotó: Nagyváradi Egyházmegye