A pápa elítélte a bucsai vérengzést és az ukrajnai háború befejezésére szólított fel

0
1011

A szerdai, április 6-iki általános kihallgatás végén a pápa megbélyegezte a Kijev közelében fekvő ukrán városban végrehajtott „mészárlást”, ahonnan fényképeket és információkat tettek közzé az utcán fekvő civilek holttestéről. A pápa megismételte a felhívást, hogy „állítsák meg a fegyverek zaját”, majd felmutatott egy zászlót, amely Bucsából érkezett. Üdvözölte az előző nap, kedden Ukrajnából érkezett gyerekcsoportot a VI. Pál teremben: „Nehéz elüldözöttnek lenni az ember saját földjéről!”.

Miközben lassan fény derül az ukrán Bucsa városában történt civilek lemészárlásának mértékére, Ferenc pápa felemelte a hangját, hogy kifejezze sajnálatát az emberi tragédia miatt. A szerdai általános kihallgatáson a pápa hangsúlyozta, hogy véget kell vetni az ártatlan civilek meggyilkolásának. „Egyre szörnyűbb kegyetlenség [történik], még civilek, nők és ártatlan gyerekek ellen is. Ők azok az áldozatok, akiknek ártatlan vére az ég felé kiált és könyörög.”

Ukrán zászlót kapott a pápa Bucsából

Ferenc pápa ezután megújította felhívását Oroszország ukrajnai háborújának befejezése érdekében. „Szűnjön meg ez a háború! Hallgassanak el a fegyverek! Hagyják abba a halál és a pusztulás gerjesztését.” Majd arra kért mindenkit, hogy egy pillanatig csendben imádkozzon Istenhez erre a szándékra. A pápa megosztotta a jelenlevőkkel, hogy előző nap, kedden, április 5-én kapott egy ukrán zászlót Bucsa városából. Ezután kibontotta a kifakult és a háborútól foltos zászlót, és feltartotta, hogy mindenki láthassa, mondván, a zászló „a háborúból származik, a vértanúságot szenvedett Bucsa városából”.

Gyermek menekültek: „a háború következménye”

Ferenc pápa hozzátette, hogy több ukrán – jelenleg Olaszországba menekült – gyermek jelen volt az általános kihallgatáson. Megkérte őket, hogy jöjjenek fel hozzá az emelvényre. „Ezeknek a gyerekeknek menekülniük kellett, és idegen földre érkeztek. Ez a háború egyik következménye. Ne feledkezzünk meg róluk, és ne feledkezzünk meg az ukrán népről sem.” A pápa összehajtotta a zászlót, miután megcsókolta és megáldotta. Aztán néhány húsvéti tojást adott át a gyerekeknek. Amikor visszaengedte a gyerekeket a helyükre, a pápa megjegyezte, hogy „nehéz a szülőföldünkről elüldözöttnek lenni”.

Köszönet a lengyeleknek

Ferenc pápa továbbra is Ukrajnára szegeződő tekintetével köszönetet mondott a lengyel híveknek, akik jelen voltak a VI. Pál teremben, illetve akik a médián keresztül kapcsolódtak be a szerdai audienciába, az ukrán menekültek iránt tanúsított vendégszerető lelkületért. A legfrissebb becslések szerint közel hárommillió embert fogadtak be Ukrajnából. „Rendkívüli és példamutató nagylelkűséget tanúsítottatok ukrán testvéreink iránt, akik előtt kinyitottátok szíveteket és otthonaitok ajtaját” – mondta a pápa. „Köszönöm, nagyon köszönöm, amit az ukránokkal tettetek!” Végül áldását adta Lengyelországra: „Áldja meg az Úr a hazátokat a szolidaritásotokért, és mutassa meg nektek arcát”.

Devin Watkins/Somogyi Viktória, Vatican News