Böjte Csaba a TV2-nek: „Isten selejtet nem teremt”

0
1970

Böjte Csaba a TV2 csatorna reggeli műsorának adott interjút a Nobel-békedíjra jelölése kapcsán. Gyermekmentő szolgálatának kezdeteiről beszélt, illetve arról, hogy milyen érzés volt számára, mikor értesült a Nobel-békedíjra való jelöléséről.

Mint arról korábban mi is írtunk, Kásler Miklós magyarországi miniszter Nobel-békedíjra terjesztette fel Böjte Csaba ferences szerzetest, elsősorban a politikai álláaspontoktól mentes gyermekmentő munkájáért, szolgálatáért, hiszen az általa alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány 26 bentlakásos intézményében több mint 2500 gyermekről gondoskodnak, ráadásul az utcán élő gyerekek befogadását a kommunista éra éveiben kezdte meg úgy, hogy többször jártak nála ellenőrök, rendőrök. A Mokkában tegnap reggel adták le a Böjte atyával készült interjút, a ferences szerzetest a TV2 riportere Skype-on ért el. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője hónapokkal ezelőtt jelölte Böjte Csabát az elismerésre, a szerzetest pedig a napokban értesítették telefonon arról, hogy elfogadták a jelölést.

„Felhívtak telefonon, közölték, hogy jelöltek és kérdezték, hogy mit szólok hozzá. Hát köpni-nyelni nem tudtam” – mondta Böjte Csaba. Visszaemlékezett kicsit a kezdetekre, amikor rászoruló, árva gyermekeknek szervezett még fiatal szerzetesként tábort. Beteg, elhanyagolt gyerekek voltak ők, akik azonban nagyon ragaszkodtak a segítőjükhöz. Isten selejtet nem teremt: így fogalmazott Böjte Csaba a befogadott gyermekek kapcsán. Említést tett arról, hogy a Déván nevelt árvákkal közösen imádkoznak az ukrajnai háborúban érintett gyermekekért, a békéért. Az utcagyerekek kapcsán azt mondta: ha tisztelettel közelítünk egy gyermek felé, az megszépül, kivirul, a benne rejlő értékek a felszínre törnek.

„Amikor bekerül hozzánk a gyermek az utcáról, az első dolog, hogy békét kell benne teremteni, meg kell nyugtatni. Egy reszkető gyermek nem fog szorzótáblát tanulni, háziolvasmányt olvasni” – fogalmazott a ferences szerzetes a TV2 Déván készült riportjában, amiből kiderült, hogy az Alapítvány egyik magyarországi menedékhelyére egy ukrajnai menekültcsaládot fogadtak be.

Kásler Miklós szerint a több évtizedes gyermekmentő munkájáért Böjte Csaba mindenképpen megérdemelné a Nobel-békedíjat 2023-ban.

A Böjte Csaba ferences szezetessel készült portréinterjúnk a mai délutánon fog megjelenni itt, a RomKat.ro-n.

Forrás: Mokka/TV2