Félreértések és tények Böjte Csaba Nobel-békedíjra jelölése kapcsán

1
2351
Fotó: Kásler Miklós Facebook-oldala

Szerdán számos ismert erdélyi és magyarországi hírportál arról cikkezett, hogy Nobel-békedíjra terjesztette fel Böjte Csaba ferences szerzetest Kásler Miklós, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, azonban már aznap estére törlődött a hír főforrásának számított bejegyzés a tárcavezető Facebook-oldaláról.

A korábbi hírek szerint a tárcavezető szerda reggel osztotta meg Facebook-bejegyzésben, hogy a Nobel-békedíj jelöltjei közé ajánlotta Csaba testvért, estére azonban a bejegyzést már eltávolították a közösségi médiából. Megkérdeztük Csaba testvér ferences elöljáróját, a ferencesek erdélyi tartományfőnökét, Urbán Eriket, ő azonban nem tud semmit a jelölésről, maga is a médiából hallott róla. Mire törölték Kásler Miklós bejegyzését, addigra több portál lehozta, hogy az említett bejegyzésben a tárcavezető úgy fogalmazott: Böjte Csaba az elmúlt három évtizedben ideológiákon és a politikai érdekeken is túlmutató gyermekmentő programot hozott létre. Azt írta: Csaba testvér humanitárius tevékenységével „lebontotta a Kelet-Közép Európában élő nemzetiségek közti falakat, amivel egyszerre példaként és jó gyakorlatként is szolgál az egész emberiség számára”. A magyarországi politikus bejegyzésében méltatta, hogy a Csaba testvér által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány keretein belül mára 26 bentlakásos intézményben több mint 2500 gyermekről gondoskodnak. Békés egymás mellett élésre sarkalás, megmentett gyermekéletek százai, több mint harminc évnyi kitartó humanitárius munka – kulccsszavak a híradások által idézett Kásler Miklós-bejegyzésből.

Forrás hiányában portálunk nem hozta le rögtön a hírt, csütörtök reggel felhívtuk Böjte Csabát: ő akkor még nem tudott a jelölésről, ő is csak a bejegyzést látta korábban, és értetlenül állt azelőtt, hogy hová tűnt Kásler Miklós bejegyzése. Megkerestük a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának Sajtóirodáját, ők sem tudták megmondani, hogy hová tűnt a miniszter bejegyzése. Ezt a választ kaptuk: „Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy a tegnapi napon Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter Böjte Csaba 2022-es Nobel-békedíjra való jelöléséről szóló Facebook-poszt ismeretlen okból eltűnt a felületről, ezért a közvélemény tájékoztatása érdekében újból feltöltöttük. A jelölés még januárban, a határidőn belül megtörtént, amelynek kézhezvételéről visszaigazolást is kapott a tárca!” Az újra feltöltött bejegyzés IDE kattintva érhető el.

Tehát a jelölés felterjesztése és annak elfogadása biztos, ezúton is szeretettel gratulálunk Böjte atyának és imádkozunk azért, hogy előre haladhasson az ügy!

1 HOZZÁSZÓLÁS