Nagyböjti lelkigyakorlat a Máltai Szeretetszolgálatnál

0
1480

A napokban írtunk arról, hogy a Romániai Máltai Szeretetszolgálat önkénteseket vár a határnál felállított segítőpontjaihoz. A szeretetszolgálat munkatársai nagyböjti lelkigyakorlatot tartottak március 18-20. között Kolozsváron a jezsuiták Manréza lelkigyakorlatos házában. A lelkigyakorlatot a szolgálat országos lelkivezetője, Veres Stelian szervezte, a jelenlegi humanitárius kihívás még aktuálisabbá tette és teszi a lelki megerősítést, az imaháttér biztosítását.

A résztvevők két csoportban, román, illetve magyar nyelven kapcsolódhattak be a lelkigyakorlatba. Magyar nyelven Papp Márton csíkszentkirályi plébános, románul Popesc Mihăiţă Cristian kolozsvári segédlelkész tartotta az elmélkedéseket.

A lelkigyakorlat ideje alatt volt lehetőség a közös és egyéni imára, csendre, szentgyónásra. A Máltai Szeretetszolgálat jelen pillanatban egy nagy kihívásokkal teli periódusban áll helyt, ebben a helyzetben még jobban jött a lelki megerősítés számukra.

Köztudott, hogy a Romániai Máltai Szeretetszolgálat az ukrán-román határon három helyen van jelen, Szatmáron, Máramarosszigeten és Szeretvásáron, sátrakban fogadják a tagok és önkéntesek az érkezőket, mindenféle szükségükre igyekezve tekintettel lenni: az ápolásra szorulóknak egészségügyi gyorssegélyt adnak, teát, meleg ételt, szendvicset kínálnak, a gyermekekkel külön foglalkoznak, és a szükséges információval segítik a háború elől menekülőket, további útjuk, úticéljuk felé segítik őket. A szolgálat három műszakban 24 órán át tart a krízis kezdetétől, mindaddig jelen lesznek, amíg szükség van rájuk.

Éppen a határon való állandó szolgálat miatt a tagságnak csupán körülbelül a fele tudott részt a lelkigyakorlaton, Románia minden olyan helyszínét képviselték, ahol a Máltai Szeretetszolgálat jelen van, ahol fiókszervezet működik. A nagyon tevékeny tagoknak legjobbkor jött a pillanatnyi megállás, segített az elmélyülésben és a szolgálatkészség lelkületében való megerősödésben a lelkigyakorlat.