A hiszti kezeléséről

0
1520
Fotók: Kádár Hanga

Napjainkban a szülők jól felkészültek, mindent is tudnak, legalábbis egy ideig azt hiszik, aztán jön a dackorszak és úgy érezzük, fejünkre szakad az ég. De nem fog. Főleg, ha kicsit jobban megértjük a gyermekünk érzelmi vulkánkitörése mögötti tudományos okokat és megtanuljuk tudatosan kezelni a kis időzített bombát.

A mai friss anyukák jó része már a várandósság ideje alatt beszerez egy halom könyvet a magzati korról, a szoptatás témájában, a csecsemő korról, a hozzátáplálásról, a kisgyermek pszichológiájáról, a kötődő gyermeknevelésről, aztán a százféle szakvélemény és tapasztalat közül fogalma sincs, hogy melyiket vegye nagyon komolyan, melyiket mellőzze. Gyermekkorral és családi élettel kapcsolatos pszichológiai témájú cikkeinkben a Vasárnapban és itt, a Romkaton is kiemeltük már, hogy fontos és hasznos szakkönyveket olvasni, hiszen szüleink, nagyszüleink is valószínű szívesen olvastak volna arról, hogy mennyire káros a testi fenyítés például, de mindig hangoztatják, hogy sajnos az ő idejükben nem volt elérhető a laikusok számára is érthető tudományos információ. Viszont a tájékozódás mellett ugyanolyan fontos leszögezni azt is: semmilyen szaktanács nem kőbevésett, minden javaslatot, tapasztalatot egyénileg, a saját családunk, gyermekünk ritmusára szabva építünk be vagy nem építünk be az életünkbe. Hiszen ahány család, annyi szülői program, annyi időbeosztás és különböző fejlődési ritmusú, habitusú gyermekek. A nagyobb kaliberű, általánosabb tudást nyújtó, esetleg a leírtakat bizonyító kutatásokról is szóló szakkönyvek is hasznosak, használhatóak, beépíthetőek a mindennapokba, legtöbb szülő életében azonban van egy időszak, ami felülírja minden addigi ismeretét, s mire jól bejáratná a napi rutin motorját, megérkezik a kezelhetetlen hiszti, a dackorszak a gyermeke életében. Amikor úgy érezzük, most már tényleg felsülünk és a gyermekünk a bevásárlóközpont közepén kezd el toporzékolni vagy a tévé elől nem lehet elvonszolni, akkor elérkezett az ideje Pethő Orsolya elképesztően praktikus segítő könyvének, ami a Hiszti – Minitréning szülőknek egy elviselhetetlen dackorszakért címet viseli.

Könnyed, olvasmányos, aranyos illusztrációkkal gazdagított, praktikus tanácsokra alapozott könyv, ami nem hiányozhat az olvasni szerető kisgyermekes szülők polcairól, ráadásul a vigasztaló humor sem hiányzik belőle. Jó, nem annyira vicces mint Vekerdy, de jól kiérezhetőek belőle a sajátos, anyukás poénok. A szerző ugyanis nemcsak szakember, egészen pontosan pszichológus, családterapeuta, hanem édesanya is, aki maga is végigment gyermekével a nehéz dackorszakon és a gyermeki agy működését alaposan ismerő szakemberként nemcsak a saját családjában sikerült sokkal több nyugalmas percet teremtenie alaposan kitapasztalt trükkjeivel, hanem számos családnak segített már. Pethő Orsolya mindenekelőtt igyekszik megértetni a jogosan ideges, feszült szülővel, hogy kisgyermeke agyának érzelemkezelő része sokkal fejletlenebb, mint a felnőtteké, az őket ért ezerféle inger időnként felgyülemlik és sokszor csak egy kiadós hiszti, sírás formájában tudják levezetni. Amikor azt érezzük, hogy gyermekünk kibírhatatlan, ő maga sem tudja, hogy mit akar, legtöbbször valóban ő is kibírhatatlannak érzi már a felgyülemlett érzelemfelhőket, feldolgozhatatlan információt, és egy idő után egyedül nem tudja kitalálni, hogy mi is nyugtatná meg. Ha ezt megértettük, alapos tájékoztatást kapunk arról, hogy hogyan keressük meg a hiszti okát, mert hogy sokféle lehet és egyáltalán nem mindegy, hogy mi áll a háttérben.

Például: tudta a kedves olvasó azt, hogy a sok cukros nassolni való is okozhat olyan hisztirohamokat, mint a fáradság? Vagy a rajzfilmek? Utóbbiak témájában IDE kattintva olvasható egy segítő cikk. Tudta, hogy mennyire káros a hisztikezelésben a következetlenség? Hogyan tud a szülő empatikus maradni a gyermekével, mit kezdjünk az időzített sírással, mit kezdjünk a bűntudatunkkal, ha mégis ki hozott a gyermek a sodrunkból, hogyan bánjunk jól a haragunkkal, miért fontos, hogy anya mentálisan mindenképpen jól legyen – rövid, de velős válaszokat kapunk ezekre a kérdésekre ebben a könyvben. Nekem is van egy több mint másfél éves kisfiam: nálunk több tipp is bevált. Hasznos olvasást és jó tanulást kívánunk!