Lapok közé zárt sanctuariumok

Bemutatták a Kézdi-Orbaiszék római katolikus templomai című könyvet

0
314

Rengeteg érdeklődő jelenlétében május 25-én, szombaton mutatták be a Háromszék napilat munkatársai, Bartos Lóránt és Iochom István által közösen összeállított, Kézdi-Orbaiszék római katolikus templomai című könyvet a Lemhény és Kézdialmás közötti Szent Mihály-hegyi műemlék templomban. A kötet a környék katolikus templomait gyűjti össze egy gyönyörű album formájában, amely a kézdivásárhelyi Pro Press Egyesület és a sepsiszentgyörgyi Háromszék Vármegye Kiadó gondozásában jelent meg.

A telt házas eseményen több mint kétszáz érdeklődő vett részt, köztük tiszteletét tette Tamás József nyugalmazott segédpüspök, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat vezetője, ugyanakkor környékbeli polgármesterek és egyházi méltóságok. Nyitányként Barbocz Piroska tanító köszöntötte az egybegyűlteket, majd Jánó Kinga zenetanár és népdalénekes előadásában lehetett hallani az Áldozatot hozzatok, Istennek fiai című dalt. A produkciót követően beszédet mondott Hölgyes Pál Zsolt lemhényi plébános, az esemény házigazdája. Elmondása szerint a kötet értékmentő és megtartó a helyiek számára, ezért nagy megtiszteltetésnek éli meg, hogy a nemrég felújított Szent Mihály-hegyi templom képe szerepel az album borítóján.

A könyvet Fórika Balázs, a kézdivásárhelyi Szentháromság római katolikus templom kántora, a kötet lektora ismertette: a 312 oldalas gyűjteményben a szerzőpáros 35 templomot, 16 kápolnát, 75 harangot és 32 orgonát mutat be. A mű keletkezésének történetéről megtudtuk: a két szerző felkereste az összes kézdi-orbaiszéki egyházi épületet, magas, esetenként nehezen látogatható tornyokba jutottak be, hogy jó minőségű fényképeket készíthessenek az építményekről; kutatásokat végeztek, míg végül a ráfordított önzetlen munka egy olvasmányos kötetet eredményezett. A kántor beavatta a jelenlévőket a két újságíróval évtizedek óta tartó ismeretségének múltjába: Bartos Lóránt a Székely Hírmondó, a Polyp Televízió, a Háromszék független napilap és a Krónika szerzőjeként tevékenykedett és tevékenykedik. Évekkel ezelőtt közreműködésével a Polyp Televízióban is készült egy sorozat a környékbeli templomokról, a mozgóképeket egy teljesebb, alapos leltárt képező kiadvány is kiegészíti mostanra. Iochom István éveken keresztül a Háromszék független napilap kézdiszéki tudósítójaként tevékenykedett, emellett számos könyvet írt, többek közt a tavaly megjelent Katonasors című interjúkötetet.

A mostani kiadvány különlegessége, hogy korhűen örökíti meg az épületek jelenlegi állapotát, kiemeli azok eszmeiségét, ami nem csupán nekünk lehet felemelő és ismeretgazdagító olvasmány, hanem a későbbi nemzedékek számára is. Évtizedek, évszázadok múlva e gondosan kidolgozott kötet a jövő nemzedéke számára emlékül, sőt, egyes kutatásokhoz információs anyagként is szolgálhat. A most megjelent album méltó a fiatalok kezébe, hisz nincs szebb annál, ha saját kultúrájukról olvasnak. Az igényes munka révén összeállított kötet jól mutatja a székely emberek istenszeretetét, amely minden korosztály számára meghatározó élmény.

Az István, a király székelyföldi nagyprodukcióban is közreműködő Könczey Kinga, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum fuvolatanára Johann Sebastian Bach-részletet játszott, majd Molnár István, Kézdialmás volt polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke osztotta meg gondolatait magyarságunk, kultúránk ápolásának szükségességéről. Az esemény végéhez közeledve Jánó Kinga Az Úristent magasztalom című hálaadó éneket adta elő, majd Tamás József nyugalmazott püspök Isten gazdag áldását kérte a jelenlévőkre. Végezetül Fórika Balázs orgonakíséretével a jelenlévők közösen elénekelték a Himnuszt.

A templomkertben dr. Mucsi Mihály és Szarvadi József vállalkozók jóvoltából állófogadás várta a résztvevőket. Az esemény dedikálással, kötetlen beszélgetéssel zárult.

Pál Andrea Bernadett / Háromszék

Fotók: Bethlendi Tamás / Tamás Sándor Facebook-oldala

MEGOSZTÁS